От петък МВР няма да може да спира на границата за неплатени глоби

От петък МВР няма да може да спира на границата за неплатени глоби От петък МВР няма да може да спира на границата заради неплатени пътни глоби. Решението на Конституционния съд, с което спорната разпоредба от Закона за движение по пътищата бе отменена, днес бе обнародвано в "Държавен вестник" и влиза в сила след 3 дни.
МВР започна да прилага тази мярка миналото лято и въпреки всички възражения от юристи, не преустанови практиката. В крайна сметка омбудсманът атакува законовата разпоредба пред Конституционния съд, а той единодушно я отмени.
Отнемането на книжката и спирането на колата от движение заради неплатени глоби не целят безопасността на пътя, а по-лесното събиране на глобите, мотивира се Конституционният съд. КС посочи, че това, че "държавата не може да изпълни задължението си по принудително събиране на наложените глоби, по никакъв начин не може да бъде основание за фактическо санкциониране на гражданите". Специално е обърнато внимание и на проверките на границата: "Правото на свободно движение се ограничава до степен на пълното му отнемане, когато прилагането на принудителните административни мерки се извършва на гранично-контролно пропускателните пунктове на Република България".
Според КС освен, че противоречат на правовата държава, отнемането на шофьорската книжка и спирането на автомобила от движение заради неплатени глоби нарушава и правото на собственост, защото ограничават упражняването му в пълен обем. Държавата трябва да се въздържа от действия, с които засяга правото на собственост по произволен начин, подчерта КС.
30.03.2021, 14:58 часа
2163 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha