Разбиха банда, изнудвала длъжници на фирма за бързи кредити в 4 града у нас

Разбиха банда, изнудвала длъжници на фирма за бързи кредити в 4 града у нас Банда от 10 души, изнудвала и била длъжници на фирма за бързи кредити, бе разбита при акция на Специализираната прокуратора и ГДБОП. Самите заеми и лихви са били законни, престъплението е начинът на събиране на дълга, посочи шефката на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.
Групата е действала в София, Дупница, Бобов Дол и Радомир. Повечето от членовете й са имали легални трудови или граждански договори с фирмата за бързи кредити. Вместо да ги събират законно обаче, те заплашвали и били длъжниците. Кредитополучателите били малоимотни и с недобър трудов статус. Отпусканите суми били от порядъка на 1000-1200 лв, а лихвата между 12 и 20% за целия период на договора, посочи шефът на ГДБОП Любомир Янев. Той поясни, че голяма биячите в бандата от доста време са известни на МВР и имат богат криминален опит. Лидерът на групата е най-осъждан, допълни Маджарова.
И съобщи, че бандата имала и списъци с имена на хора. При някои били само 2, при други 3 имена и ЕГН. Засега обаче не е категорично доказано, че списъците са за купуване на гласове, каза Маджарова. И допълни, че е логично подобни банди да се използват и за изборна търговия, тъй като имат структурата, вярват си един на друг и държат кредитополучателите в зависимост. Ако разследващите открият категорични доказателства за купуване на гласове има 2 варианта. Единият е на членовете на бандата да се повдигнат и вторични обвинения. По-вероятно обаче било материалите да се отделят и изпратят по съответните районни прокуратури, които са компетентни за подобен род престъпления. 
01.04.2021, 16:18 часа
1165 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha