Стоян Мавродиев: С Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения

Стоян Мавродиев: С Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения Докато Стоян Мавродиев се пазари за лични имотни сделки с Димитър Ламбовски, той обещава и подкрепа за евентуални проекти от държавната Българска банка за развитие, която управлява. Така най-кратко може да се обобщи изтекъл разговор между двамата, който днес бе получен от няколко медии и публикуван първо от Гражданско движение “БОЕЦ”. Извън този очевиден конфликт на интереси има и други проблеми: “детайлът”, че тези имотни придобивки така и не са декларирани от Мавродиев, а също и че той публично отрече да има къща в Гърция миналото лято, пише „Капитал“.
А в добавка записът вади на показ и подробности от кухнята на топлите връзки между политици, регулатори и топ банкер. Мавродиев демонстрира чувство за непоклатимост на поста си в ББР заради близост с премиера Бойко Борисов и с Делян Пеевски. Последният не е назован поименно, а като “Шиши” – прякор, който беше официализиран от самия Борисов.
Срещата в заведение, може да се датира около началото на септември 2018 г. и от репликите между двамата става ясно, че се случва по обяд. Пред “Капитал” бившият депутат от НДСВ Ламбовски потвърди, че разговорът е автентичен, но заяви, че не знае от кого е правен и разпространяван. Стоян Мавродиев не отговори на изпратените по мейл въпроси.

Запис с предистория
Скандалът с гръцките къщи на Мавродиев избухна миналото лято насред уличните антиправителствени протести. На края на едно от регулярните facebook включвания наживо на лидера на “Да, България” Христо Иванов, Ламбовски в кадър се чува да му обяснява “Изключил съм си телефона, защото тоя се е обадил на Маджо”. Проправителствената пропаганта опита да превърне репликата, включваща някогашния лидер на силовата групировка СИК, в етикет мутра, който да лепне към Иванов. С разплитането на историята обаче се оказа, че под “тоя” се визира Мавродиев, а звъненето е заради неуредени финансови отношения с Ламбовски около въпросните имотни сделки. Самият Ламбовски беше позабравена фигура, но изплува малко по-рано с роля в друг скандал – “Осемте джуджета”.
Тогава версията на Ламбовски можеше в голяма степен да се потвърди с документи и косвени връзки.
Записът обаче дава доста по-твърдо доказателство за историята как той е продал една къща в гръцкото село Посиди на Мавродиев още докато е председател на Комисията за финансов надзор (вероятно през 2015 г.) и втора – когато вече е главен изпълнителен директор на ББР (2018 г.). Формално купувач е кипърска компания Vardesco Holdings. През лятото на 2020 (вече отстранен от поста в банката) Мавродиев отхвърли обвиненията, като в изпратено до медиите писмо заяви, че не притежава къща в Гърция и обвини Ламбовски в изнудване.
“Събрани са доказателства за заплахите на Ламбовски към мен – за поискан рекет в особено големи размери, както и заплахите му да съсипе мен и посочените по-горе политици (бел. ред. – Борисов и Пеевски). Тъй като мястото на престъпното деяние е в Гърция – искът ми е адресиран към гръцките власти. Вече са сезирани следствените органи и прокуратурата в Гърция. В момента, в който бъдат предприети действия от гръцките власти, ще ви информирам с всички подробности”, пише Мавродиев, като досега информация с или без подробности не е предоставяна.
Изтеклият запис определено не звучи като изнудване, а всички детайли съответстват на разказаното от Ламбовски тогава, като голяма част от него е пазарлък как точно да се осъществи плащането на цената от 600 хил. евро и документалното прехвърляне на собствеността. Накрая уговорката е офшорката на Мавродиев да преведе 400 хил. евро, за 150 хил. да му даде разписка, а 50 хил. евро да ги докара шофьорът на Мавродиев в кеш (бел. ред. по принцип в България има законов лимит за плащанията в брой до 10 хил. лв., а в Гърция дори 1500 евро). Ламбовски особено държи на тази част заради предишен опит с непокрити задължения по имотни сделки. А Мавродиев го успокоява с “джентълменската си дума”. “Никога не съм лъгал в близо 50-годишния си живот и не смятам тепърва да ставам лъжец и измамник”, категоричен е банкерът.

Банкер с богати връзки
Извън конкретната тема на срещата обаче има и други реплики, които повдигат завесата на някои задкулисни връзки. Мавродиев към онзи момент заявява, че е в прекрасни отношения и с Бойко и с Шиши и демонстрира спокойствие, че управлението е устойчиво. “Виждам, че с Доган си имат сделка. И си ги крепят. Да де, да де, тва казвам, тва казвам, че с Шиши знаеш, че съм близък, в добри отношения”, обяснява той и допълва: “Шиши каза, сутринта сме си говорили с Шиши, няма да ги пускаме, никакви предсрочни избори. Мандата до края!”
Близостта с Шиши и благоволението му се промъква често като тема. Например, двамата освен имотните си сделки обсъждат и евентуално ББР да финансира бъдещи енергийни проекти на Ламбовски. Уточняват се и лимитите, в които това става единствено с одобрението на управителния съвет (“До 2.5 милиона евра сме ние, можем да го вземеме решението”).
“Е, тва са малки проекти, обаче малки проекти, тука щипнеш 4-500, там нали 2-300. Ся, да докараме некой голям примерно дето за много пари обаче там ще трябва с Шиши да се видим лично да му разкажа. Аз не съм го виждал от 10 години сигурно”, обяснява Ламбовски. Какъв точно е замисълът не става ясно, но се разбира, че той зависи от това дали “Георг Цветански е с “протекции”. Връзката е неясна, а Цветански е познат като участник в приватизацията на два фармацевтични завода през “Балканфарма” и съакционер в голф проект с Красимир Гергов.
Все пак на Пеевски не са му спестени и квалификации “Според мене не е проблем с протекциите. Шиши понеже е алчен. Никога не му стигат и бучи”, оценява ситуацията Ламбовски.
Самият Мавродиев се раздели с поста си в ББР преди година, след като премиерът Бойко Борисов публично го уволни заради поредния голям кредит, този път 75 млн. лв. за близко до колекторската “С.Г. груп” дружество, в началото на пандемията. Преди това ББР финансира редица свързани с ДПС и лично с Пеевски компании с огромни кредити, достигащи и до над 100 и дори 150 млн. лв. В тази специална група попадаха “Булгартабак”, “Техномаркет”, “Слънчев ден”, а също и свързана с Румен Гайтански-Вълка “Роудуей кънстракшън”, която получи огромната сума, за да придобие регионално пътностроително дружество с близо 10 пъти по-малък годишен оборот.
Стои и въпросът как работилият на държавни позиции (КФН и ББР) ползва кипърска офшорка и придобива имоти за над 1 млн. евро в чужбина. И кой (извън Шиши и подчинените му органи) ще направи проверка.
02.04.2021, 10:35 часа
2098 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha