САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение

САЩ и Иран отиват във Виена за непреки преговори за ядреното споразумение Официални представители от Техеран и Вашингтон ще пътуват до Виена следващата седмица като част от усилията за съживяване на ядреното споразумение от 2015 г. между Иран и световните сили, въпреки че няма да водят преки преговори. Това са заявили дипломати,
Дори и без преговори лице в лице, които Техеран отхвърли, присъствието на Иран и САЩ в австрийската столица би означавало стъпка напред в усилията за връщане на всички страни в съответствие със споразумението.
Целта беше да се постигне споразумение в рамките на два месеца, каза високопоставен служител на Европейския съюз, координатор на споразумението.
Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от споразумението през 2018 г. и отново наложи санкции срещу Иран, което накара Техеран да наруши някои от ядрените ограничения на договора. Неговият наследник Джо Байдън иска да съживи споразумението, но Вашингтон и Техеран са в противоречие кой да направи първата крачка.
"Иран и САЩ ще бъдат в един и същи град, но не в една стая", отбеляза европейски дипломатически източник. Западен дипломат е уточнил, че ще бъде приет подход на дипломатическа совалка.
Разговорите ще имат за цел да създадат преговорни списъци със санкции, които САЩ могат да отменят и ядрените задължения, които Иран трябва да изпълни, посочил представителят на ЕС.
Тези списъци "трябва да се съчетаят по някое време. В крайна сметка ние подхождаме към това по паралелен начин. Смятам, че можем да го направим за по-малко от два месеца", увери представителят.
Той е говорил, след като Иран, Китай, Русия, Франция, Германия и Великобритания - всички страни по споразумението от 2015 г. - проведоха виртуални разговори днес, за да видят как да напреднат.
"Цел: Бързо да финализираме премахването на санкциите и ядрените мерки за премахване на всички санкции, последвано от прекратяване на коригиращите мерки от Иран", написа иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф в "Туитър", като допълни: "Няма среща между Иран и САЩ. Ненужна е", добави той.
Ирански официален представител заяви, че американския пратеник за Иран Роб Мали и съветникът по националната сигурност Джейк Съливан ще бъдат във Виена, но настоя, че няма да има директни или индиректни срещи между ирански и американски представители.
"Ако не стигнем там след два месеца, ще видим какво ще се случи, но това определено ще бъде лоша новина", подчерта представителят на ЕС.
Съгласно споразумението американските и други икономически санкции срещу Техеран бяха премахнати в замяна на ограничаването на ядрената програма на Иран, за да се затрудни разработването на ядрено оръжие - амбиция, която Техеран отрича.
Германският външен министър Хайко Маас заяви, че е добре, че преговорите се възобновяват, но времето е от съществено значение.
"Споразумение, което отново се спазва изцяло, би било плюс за сигурността на целия регион и най-добрата основа за разговори по други важни въпроси на регионалната стабилност", каза той в изявление.
03.04.2021, 14:25 часа
675 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha