Осъдиха пловдивчанин, хвърлил рушвет на униформени, за да отърве глоба

Осъдиха пловдивчанин, хвърлил рушвет на униформени, за да отърве глоба Пловдивчанин бе осъден, след като предложи подкуп на полицаи. Той е един от 20-имата "смелчаци", предложили пари на пловдивските ченгета, с надеждата да избегнат полицейска проверка, от началото на годината. Както вече съобщихме, всички са били хванати заради нарушения по пътищата, като голяма част от шофьорите са били пияни или неправоспособни зад волана.
В конкретния случай се касаело за шофиране без предпазен колан. Около 18 часа на 27 февруари водач от Първенец потеглил с личния си автомобил за работа. 15 минути по-късно бил спрян от полицейски патрул с управляваното от него "Ауди". По същото време в областта течала мащабна полицейска акция. 
Автомобилът бил отбит от патрулиращ полицейски автомобил в селото, след като двамата униформени забелязали нарушението. След като двете коли спрели, полицаите се легитимирали и поискали на шофьора документи за проверка. Разяснили му, че е извършил нарушение, поради което ще му бъде съставен акт. За да избегне грозящата го санкция, чийто законов размер е 50 лв., мъжът решил да "мине тънко" и предложил почерпка на полицаите. Първо ги попитал дали не може "да се направи нещо друго". Органите на реда обаче отново му обяснили, че предстои да му бъде съставен акт. Шофьорът обаче решил да бъде настоятелен - излязъл от автомобила, доближил се до патрулката и пуснал в нея банкнота с номинал 20 лв. през отворения прозорец на шофьорската седалка. 
Виждайки действията му, полицаите го попитали какво е това, а шофьорът им отговорил: „да се почерпите“. Униформените обаче не взели подкупа, а подали сигнал на дежурната част при Първо РУ. 

Междувременно бил съставен и актът за управление на превозно средство без предпазен колан. На мястото бил извършен оглед, а банкнотата била иззета от разследващите. 
По случая било образувано бързо производство, а няколко седмици по-късно провинилият се водач се изправил пред Пловдивския окръжен съд. Тъй като той бил направил пълни самопризнания и изразил съжаление за стореното, прокурорът по делото поискал да му бъде наложена условна присъда и глоба в размер на 300 лв. Защитникът му пък помолил магистратите наказанието да бъде "пробация", предвид добрите му характеристични данни, факта, че мъжът работел и имал семейство, както и чистото му съдебно минало. 
В последните си думи пред магистратите подсъдимият помолил за по-леко наказание и заявил, че много съжалява за стореното. 
В крайна сметка, превес пред съда имали смегчаващите винага обстоятелства. Според съдебния състав такова било и ниският размер на предложения подкуп, който бил даден с цел прикриване на леко административно нарушение. Поради тази причина не била наложена глоба, а предвиденото от закона наказание "лишаване от свобода" било заменено с пробация за срок от една година. Наложени му били и две пробационни мерки - задължителна регистрация по настоящ адрес и периодични срещи с пробационен служител. 
В рамките на акцията, при която бил задържан мъжът, били арестувани още 16 водачи на превозни средства, четирима от които - за предложен подкуп. От началото на годината броят на рушветите в Пловдивско е 20. За сравнение, за цялата 2020 година "почерпките", предложени от шофьори, били едва 18. 
04.04.2021, 14:16 часа
640 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha