Потвърдиха: 16 г. затвор за Йордан от Козаново, заклал сина си

Потвърдиха: 16 г. затвор за Йордан от Козаново, заклал сина си

Пловдивският апелативен съд потвърди 16 г. лишаване от свобода на Йордан Филипов от асеновградското село Козаново, който заклал сина си. Той ще трябва да заплати общо 150 000 лева обезщетение за претърпени неимуществени вреди на майката и брата на жертвата.
Престъплението е извършено на 14 юли 2019 г. след конфликт между Йордан и сина му Цветан. Младият се насочил към баща си, държейки в ръката си нож, но родителят успял да го издърпа. След това му нанесъл няколко удара, два от които се оказали фатални и довели до смъртта му на Цветан.
Първоначално бащата заявил, че синът му си е прерязал вените и починал. След направения оглед на местопроизшествието и изземване на ножа станало ясно, че се касае за убийство.
Апелативните магистрати категорично отхвърлят версията на подсъдимия, че е действал при условията на неизбежна отбрана. Те се позовават на изслушаните от тях трима експерти, които посочват в своето заключение, че нараняванията по тялото на Цветан са нанесени със значителна сила и не могат да бъдат получени случайно при борба и отблъскване.
Не е възприето и твърдението за наличието на афект при извършване на деянието. Според допълнителната съдебно-психиатрична експертиза поведението на извършителя по време на инцидента се е дължало на изпития алкохол и на личностните му особености и той не е бил лишен от възможността да взема правилни решения и да ръководи постъпките си.
Съдът приема за безспорно установено, че ударите са нанесени именно с единствено иззетия от местопроизшествието нож, а не с втори нож, както е първоначално прието в обвинителния акт и мотивите на предишната инстанция.
Решението на апелативния съд не е окончателно и подлежи на обжалване или протест пред ВКС.

08.04.2021, 14:18 часа
754 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha