Петролът поевтинява след скок на запасите на бензин в САЩ

Петролът поевтинява след скок на запасите на бензин в САЩ Суровият петрол поевтинява по време на търговията в четвъртък, въпреки че петролните складови запаси в САЩ намаляха през последната седмица, но при скок на запасите на бензин, което предизвика опасения относно отслабване на американското потребление на фона на нарастване на доставките на черното злато в световен план.
Фючърсите на петрола Брент с доставка през юни се понижават с 0.7% към $62.70 за барел, заличавайки вчерашното поскъпване към $ 63.16, докато фючърсите на американския лек суров петрол WTI с доставка през май поевтиняват с близо 1% към $59.20 за барел след поскъпване в сряда с 0.7% към $59,.77.
Снощи Енергийната информационна администрация на САЩ отчете спад на складовите петролни запаси с 3.5 млн. барела през последната седмица до близо 502 млн. барела, но запасите на бензин скочиха с 4 млн. барела, тъй като американските рафинерии увеличиха производството си преди летния сезон на пътувания.
В същото време има нарастване на петролното предлагане по света, като през първите дни на април беше отчетено увеличаване на производството в Русия спрямо средните нива през март. Има известни очаквания и за вдигане на част от санкциите спрямо Иран, тъй като САЩ и останалите водещи държави провеждат разговори за съживяване на иранската ядрена сделка.
През миналата седмица членовете на "ОПЕК +" пък се споразумяха за постепенно увеличаване на съвместните добиви през месеците май, юни и юли.
Въпреки днешното низходяща движение, петролните фючърси се търгува през последните две седмици в относителен тесен ценови диапазон. От една страна позитивно за петрола е засилващото се икономическо възстановяване в САЩ на фона на ускорената ваксинация срещу COVID-19. От друга страна обаче, слабото темпо на ваксинация в Европа на фона на третата коронавирусна вълна принуждават властите в редица държави да удължават и дори да затягат противоепидеичните ограничителни мерки, което би трябвало да се отрази негативно върху потреблението на петрол.
08.04.2021, 14:29 часа
389 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha