ЦИК с окончателни данни от вота, ясни мандатите за партийните формации в новия парламент

ЦИК с окончателни данни от вота, ясни мандатите за партийните формации в новия парламент Заседанието на Централната избирателна комисия, което започна в четвъртък, продължи през нощта. Вече са ясни мандатите за партийните формации.
ГЕРБ-СДС получават най-много мандати - 75. Партията на Слави Трифонов – „Има такъв народ“ е с 51 места.
ЦИК извади от списъка с депутати 6 кандидати на ДПС и двама на ГЕРБ, сред които и Борисов
БСП получава 43 мандата, а ДПС - 30. За „Демократична България“ ще има 27 места.
„Изправи се! Мутри вън!“ е с 14 мандата.
Избирателната активност до края на изборния ден е 50.61%. По информация на ЦИК общият брой на всички действителни гласове е 3 247 754, а недействителните - 86 527.
С друго решение ЦИК прие и окончателните данни от проведените избори за народни представители на 4 април. В него се публикуват броят на избирателите по списъци, колко от тях са положили подписи след гласуване, какъв е броят на намерените в избирателните кутии действителни бюлетини, включително и от машинния вот, броят на недействителните гласове, както и разпределението на гласовете за всяка партия и коалиция, обобщени данни от гласуването в чужбина.
Председателят на ЦИК Александър Андреев благодари на членовете на секционните и на районните избирателни комисии за свършената работа и отчете, че проведените избори за народни представители са законосъобразни.
Преди това Централната избирателна комисия извади от списъка на избраните депутати шестима души от ДПС и двама от коалицията ГЕРБ/СДС след получени от тях заявления.
От ГЕРБ това са Бойко Борисов и Павлин Ганчев. А от ДПС - Хасан Азис, Искра Михайлова, Ресми Мехмед Мурад, Десислава Димитрова Тодорова, Каролина Симеонов Кьолер и Николай Тонев Колев.
 
09.04.2021, 07:49 часа
1910 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha