Районен съд – Лом отмени глоба на шофьор за неплатени предишни задължения

Районен съд – Лом отмени глоба на шофьор за неплатени предишни задължения Районен съд – Лом отмени наказателно постановление на началника на Районно управление /РУ/ на полицията – Лом, с което на водач на лек автомобил е наложена глоба за неплатени предишни глоби за нарушение на Закона за движение по пътищата.  
На 16 септември 2020 г. служителите на РУ – Лом спрели за проверка автомобил „Мерцедес Ц 200“ с водач С.Т. В. и установили, че има неплатени глоби, влезли в сила. Затова на място служителите на МВР съставили на шофьора акт за установяване на административно нарушение /АУАН/ по Закона за движение по пътищата - че управлява автомобил с наказание „глоба с фиш“, което не е заплатено, и му отнели свидетелството за управление на МПС. Шофьорът подписал акта без възражения, а на 21 септември 2020 г. началникът на РУ – Лом издал Наказателно постановление, с което наложил на С. Т. В. наказание „Глоба“ в размер на 20 лева. Междувременно, на 17 септември 2020 г., ден след съставяне на акта, водачът заплатил 2 броя глоби, наложени му с фишове, а след това обжалвал наказателното постановление. След като се запозна с доказателствата по делото съдът намери, че наказателното постановление е незаконосъобразно. Според Закона за движението по пътищата фиш, глобата по който не е заплатена, се счита за влязло в сила наказателно постановление и подлежи на принудително изпълнение. Никъде в закона обаче не съществува забрана да се управлява МПС в случай, че водачът има неплатени доброволно глоби. В закона като принудителни административни мерки са предвидени временно отнемане на свидетелството за управление и временно спиране от движение на МПС за водач с наказание „Глоба“, неплатена в срока за доброволно плащане. Административно наказание „Глоба“ не се предвижда за управление на МПС без да са платени предишни глоби, обявиха магистратите. Затова Районен съд отмени наказателното постановление на началника на РУ – Лом, с което на С. Т. В. е наложено наказание „Глоба“ като незаконосъобразно.
Решението може да се обжалва пред Административен съд - Монтана в 14-дневен срок.
11.04.2021, 10:40 часа
735 1
Коментари

Ломския

11.04.2021, 12:03 часа
Нищо ново под слънцето.Хора четете законите и не позволявайте да ви глобяват неправомерно.Точно в Лом корупцията и не познаване на закона от милиционерите е голяма.
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha