Учени: Отказът от алкохол удължава живота

Учени: Отказът от алкохол удължава живота Учени от Каролинския институт в Стокхолм установиха, че животът на скандинавците може да се удължи с 28 години, ако те се откажат изцяло от алкохола, информира БТА.
Специалистите в продължение на 20 години наблюдавали здравето на зависими от алкохола жители на Швеция, Дания и Финландия.
Те установили, че смъртността при хората с този вреден навик е много по-висока, в сравнение с тази на останалите граждани. Средната продължителност на живота им била с 28 години по-кратка.
Екипът изтъква, че консумацията на спиртни напитки дори и в малки количества, се отразява пагубно на вътрешните органи. Увеличава се рискът от онкологични заболявания, появяват се когнитивни, зрителни и репродуктивни разстройства.
По-рано учените установиха, че степента на опиянение зависи не само от изпитото количество, но и от индивидуалните особености на човека. Например при хората, които консумират повече плодове, етиловият спирт се разгражда по-бързо заради високата активност на някои ферменти.
 
11.04.2021, 14:25 часа
1555 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha