Турската лира отчете най-големия спад сред валутите в Европа, Близкия Изток и Африка

Турската лира отчете най-големия спад сред валутите в Европа, Близкия Изток и Африка

Турската лира отслабна днес на фона на нарастващи опасения на инвеститорите във връзка с влошаващите се икономически условия в страната, съобщава Ройтерс. Лирата загуби около 0.7 процента, отчитайки най-голям спад сред страните от Европа, Близкия Изток и Африка, след като данни показаха по-голям от очаквания дефицит по текущата сметка през февруари, а безработицата също нарасна.
Очакванията за инфлацията в страната също скочиха през последните седмици заради опасения дали централната банка ще запази твърда политика на фона на постоянен натиск от страна на правителството за намаляване на лихвите.
Очаква се централната банка да вземе решение по този въпрос по-късно тази седмица. Курсът на лирата отчита постоянен спад откакто смяната на четирима управители на централната банка в рамките на две години хвърли съмнения върху доверието в институцията, отбелязва агенцията.
Дефицитът по текущата сметка на Турция през февруари е бил в размер на 2.6 милиарда долара, съобщи турската централна банка, цитирана от "Хюриет дейли нюз". Увеличението е с 1.23 милиарда долара в сравнение със същия месец на миналата година.
Равнището на безработицата в страната е било 13.4 процента през февруари, съобщава турската частна телевизия НТВ, позовавайки се на данни на националния статистически институт. На годишна база нивото на безработицата се е повишило с 0.7 процентни пункта. През януари отчетената безработица е била от 12.2 на сто.

12.04.2021, 15:09 часа
381 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha