Осман Октай: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС

Осман Октай: Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС Слави Трифонов да продължи да не вярва в ”добрите намерения” на ГЕРБ, БСП и ДПС. Това каза пред "Фрог нюз" политическият анализатор Осман Октай. Ето какво още допълни той по отношение на сегашната политическа ситуация:

 - Г-н Октай, имате ли идея какво се „върти“ в главата на задкулисието, така, че партиите на статуквото да запазят влиянието си в политиката?
- Задкулисието безспорно е в патова ситуация след тези парламентарни изори. В момента то се  опитва да щракне капана около Слави Трифонов с идеята той да приеме подкрепа от т. нар. системни партии, било то ГЕРБ, БСП или ДПС. Всички без изключение го подтикват да състави кабинет с тяхна подкрепа. За съжаление забелязвам подобни опити и от другите формации на протеста- „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън“.

-  Как си обяснявате подобно единомислие на опоненти по отношение на следващите политически ходове?
- Само с едно – със зависимости. Задкулисието има свои хора в тези формации, чрез които се опитва да влияе върху техните решения.

- Има ли печеливш ход за българския народ при този резултат на изборите?
-  Има, ако Трифонов със своите екипи, самостоятелно и без емоции приеме следващите си тактически стъпки за следване на неговата политическа програма. Това означава, че се откриват две възможности. Ако в този парламент има възможност да се промени Изборния кодекс, така че да се сменят органите за управление на изборния процес, и се даде възможност на българите зад граница да гласуват, само за това си заслужава да се разтегли във времето  дейността на 45-то НС. Иначе никакъв друг смисъл няма. Всички други идеи, които се дават, ще бъдат блокирани от БСП, ДПС и ГЕРБ.

- Възможно ли е новите партии, заедно с подкрепата на БСП, да речем, да гласуват промени в съдебната система?
- Не вярвам на такава теза. БСП, ако искаха да правят реформи в съдебната система, нямаше да влязат в съглашателство с ГЕРБ и ДПС при избора на състава на ВСС. Спомнете си, че именно техните представители в Съвета подкрепиха кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Депутатите на БСП вкупом с ГЕРБ и ДПС подкрепиха още избора на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ. БСП са изпаднали в много тежка ситуация след тези избори. Те биха могли да бъдат употребени от партиите на протеста за промяната на изборния закон. Най-малкото могат да ги изпробват дали биха се съгласили за такава промяна. Ако няма такава воля сред БСП, те не биха могли да вкарат и тази тема за обсъждане в НС, защото демократичната опозиция ще се провали.

- ДПС сега заявяват, че обществото иска промяна. Защо не го заявиха това в средата на миналата година по време на масовите протести?
- От вечерта на изборите позициите на ГЕРБ, ДПС и БСП абсолютно са позиции на това задкулисие. Заедно с всички политолози, анализатори, придворни журналисти, към това подтикват Слави Трифонов и партиите на протеста. Единствената цел на тези системни партии, натикани съвсем основателно в ъгъла,  е да се вклинят и да създадат достатъчно противоречия около трите опозиционни формации.

 - От ГЕРБ си противоречат. Преди изборите ни увериха, че те си имат премиер и това е Борисов. След вота, обаче заявиха, че той няма да е министър-председател. Това обръщане на позицията става в рамките на десетина дни. Какво ще се случи в Борисов?
- Той се намира в тежка изолация. Неговата партия също. Пред Борисов стоят две задачи. Поведението му показва, че след агресията в изборната нощ, той вече е стартирал предизборната си кампания. Виждаме го вече всеки ден какво прави и обещава. Той знае, че предсрочните избори са неизбежни. Ако иска да спечели с време от 14 дни, въртейки мандата за съставяне на кабинет, той ще се възползва от това. Ако сметне, че е готов за предсрочни избори, може да върне още същият ден мандата. На неговите думи не може изобщо да се разчита. Той решава еднолично и на мига тези въпроси. Всичко в тази ситуация е в ръцете на втората сила- партията на Слави Трифонов. Убеден съм, че той не вярва в добрите намерения нито на ГЕРБ, нито на БСП, нито на ДПС. Не е моя работа да го съветвам, но само ще кажа - да продължи все така да не им вярва.

Интервю на Катя Илиева, "Фрог нюз"
12.04.2021, 14:49 часа
706 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha