Обездвижването увеличава риска от смърт при COVID-19

Обездвижването увеличава риска от смърт при COVID-19 Липсата на физически упражнения е свързана с по-висок риск от смърт при COVID-19 или с прекарване на заболяването под тежката му форма, предава Франс прес.
Агенцията цитира британско проучване, обхванало около 50 000 души.
Хората, които били с ниска физическа активност най-малко две години преди пандемията, по-често се налагало да бъдат хоспитализирани заради коронавируса. Те по-често попадали в интензивните отделения и не успявали да се преборят с болестта.
Като рисков фактор за изкарване на тежката форма на заболяването обездвижването е поставено на трето място след напредналата възраст и претърпяна трансплантация на органи.
В сравнение с останалите рискови фактори като тютюнопушенето, затлъстяването, високото кръвно налягане, сърдечносъводите и раковите заболявания, ниската физическа активност се оказала с най-висока опасност при всички отчетени резултати, констатират учените.
Изследователите изучили здравните досиета и рисковите фактори на 48 400 пълнолетни граждани на САЩ, заразени с COVID-19, в периода януари-октомври 2020 г. Средната възраст на пациентите е била 47 години, около две трети били жени /62 процента/. Средно техният индекс на телесната маса бил 31, малко над прага на затлъстяването.
Повече от половината от участниците в изследването не са имали преди това болести от рода на диабета, на рака, на сърдечносъдовата система и на бъбреците.
Около 20 процента са имали поне по един рисков фактор, и около една трета - по два и повече.
Всички участници обявявали за своята физическа активност три пъти между март 2018 и март 2020 г.
Около 9 процента от хората с обездвижване се оказали хоспитализирани, а 2 процента са починали вследствие на COVID-19.
14.04.2021, 14:55 часа
305 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha