КС: 10-годишната давност ще тече от 2 юни 2021 г. за всички случаи

КС: 10-годишната давност ще тече от 2 юни 2021 г. за всички случаи Конституционният съд (КС) обяви, че нововъдената 10-годишна абсолютна давност за задължения на хората влиза в сила от 2 юни 2021 г. за всички случаи. Това стана факт след като с решение на висшите съдии от днес бе обявена за противоконституционна разпоредбата от Закона за задълженията и договорите (ЗЗД), с която беше придадена обратна сила и се предвиждаше тази давност да започне да тече за заварените дългове от различни по-ранни моменти, разказва "Лекс".
Решението е взето с 10 гласа „за“, а докладчикът по делото Филип Димитров и Гроздан Илиев са го подписали с особено мнение.
Самата абсолютна давност беше въведена в чл. 112 ЗЗД и не беше оспорена пред КС, макар че срещу нея имаше много гласове, вкючително от експерти, адвокати, магистрати. Оспорена обаче беше само придадената обратна сила в някои от случаите.
Днешното решение на КС означава, че абсолютната давност за всички парични задължения на граждани, стига да не са отсрочени или разсрочени, независимо кога са възникнали и са станали изискуеми, ще започне да тече от 2 юни 2021 г.  Има 8 изключения, които и досега бяха факт и те ще продължават да действат и занапред. Става дума, че няма абсолютна давност например при случаи на непозволено увреждане, неоснователно обогатяване, за издръжка, за трудово възнаграждение, за обезщетения по Кодекса на труда.
Предстои конституционните съдии да публикуват решението си и да станат ясни мотивите за него.
Аргументите, с които Висшият адвокатски съвет (ВАдС) оспори действието на абсолютната давност спрямо заварените случаи, бяха, че всъщност става дума за недопустима ретроактивност. Той изтъкна, че на практика става така, че „10-годишният срок на абсолютната давност да започва да тече не от деня на влизане в сила на допълнението, а от дата предхождаща този ден, при което вземания, които са изискуеми днес, ще се окажат вече погасени по давност към минал момент или за погасяването им ще е достатъчен минимален срок“.
В искането се изтъкваше, че в случая се уреждат с обратна сила и за минал период последиците на факт, който към момента на случването му не е имал такива последици.
20.04.2021, 16:28 часа
1413 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha