Парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на "Борисов 3"

Парламентът наложи мораториум върху сделките и назначенията на "Борисов 3" Народното събрание прие налагане на мораториум върху договорите и назначенията на отиващия си кабинет "Борисов 3" - включително сделките с движимо и недвижимо имущество на ведомствата.
Групата на ГЕРБ-СДС присъстваше в залата по време на вота, но не взе участие в него.
Прието беше обаче предложение на депутата от ГЕРБ Христо Гаджев да се забранят всички възможни продажби на имущество от министерствата, въпреки коментара на председателя на 45 Народно събрание Ива Митева, че идеята му звучи като "шега". 
Предложението за мораториум бе направено от лидерката на БСП Корнелия Нинова и от шефката на депутатите от "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова.
Двата проекта бяха обединени в решение да се наложи мораториум на кабинета върху възлагането на концесии, включително определяне на концесионно възнаграждение, предоставяне на разрешения за търсене и проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми по смисъла на Закона за държавния дълг, промени в състава на органите за управление и контрол на държавните публични предприятия, държавни болници, дружества с над 50% държавно участие и др., извършване на разпоредителни сделки с недвижимо имущество на държавните лечебни заведения за болнична помощ, назначаване на лица на висши публични длъжности, назначения в държавната администрация. 
По предложение на зам.-шефката на НС Татяна Дончева бе предложено да се добави и "върху действията на държавните органи". То пък бе прието едва при второто гласуване, тъй като на първото нямаше кворум в пленарната зала.
22.04.2021, 12:49 часа
1128 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha