Засилени проверки на храните преди празниците в Монтана

Засилени проверки на храните преди празниците в Монтана Агенция по безопасност на храните в Монтана извършва засилени проверки по повод предстоящите празници. Обект на контрол е агнешкото месо, яйцата, боята за яйца, козунаците, съобщи директорът на Агенцията по храните д-р Герго Гергов. 
Синият печат върху агнешкото месо означава, че е българско, а червения е за внос.
"При проверките трябва да се акцентира на производството и търговията на традиционно предлагани храни, агнешко месо, козунаци, включително боядисани яйца, пресни зеленчуци и др. Съответствието на обектите с изискванията на действащото законодателство. съответствие на сградов фонд и оборудване, произход правилно съхранение на суровини и храни, наличие на здравна маркировка, включително цвета на маркировката на трупното агнешко месо. Син цвят с произход България, червен цвят с произход различен от българският. Също така ще се следят сроковете на съхранение на суровини и храни и етикетирането на храните. Маркиране яйца, включително недопускане на яйца от клас "Б" в търговската мрежа", каза д-р Герго Гергов. 
Засиленият контрол ще продължи до 7 май. При нередности може да се подаде сигнал на телефон 096 /300 202. Дежурни екипи ще има през почивните и празнични дни.
"За изминалите няколко дни откакто стартираха тези проверки няма констатирани несъответствия", допълни д-р Гергов.
Българската агенция по безопасност на храните има и национален горещ телефон – 0700 122 99 и през онлайн формата на сайта.
 
22.04.2021, 15:18 часа
639 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha