Румен Радев иска да остави парламента да свърши полезна работа преди да даде втория мандат

Румен Радев иска да остави парламента да свърши полезна работа преди да даде втория мандат В живо включване от Плана планина президентът Румен Радев не посочи конкретно кога мисли да даде мандата за съставяне на правителство на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ". Вчера ГЕРБ върна проучвателния мандат, тъй като не получи подкрепа от нито една от партиите. Веднага след това държавният глава обяви, че в близките дни ще съобщи кога ще да пристъпи към следващата стъпка по Конституцията. Днес Радев беше в Плана планина във връзка с президентската инициатива "Да засадим дърво, да възродим българската гора".
"Няма определен срок между връчването на първия и втория мандат. Парламентът заработи енергично, разглеждат се важни законопроекти. Трябва да дадем шанс на Народното събрание да свърши полезна работа, за каквато вече има сериозни заявки. Има много стойности предложения, освен Изборния кодекс. Надявам се да има време да бъдат приети", каза Радев.
Както при връчването на мандата на ГЕРБ, така и днес президентът настоя за съставяне на кабинет в рамките на сегашния парламент. Според него партиите са започнали да намират правилния тон в разговорите помежду си. Той изрази очакване "партиите и настоящото правителство да намерят сили и да проявят отговорност за актуализация на бюджета".
"Ще е крайно безотговорно милиони пенсионери и бизнеси да останат без подкрепа, защото такава не е заложена. Партиите трябва да намерят консенсус в името на едно правителство, което ще работи в интерес на обществото. Разбира се, това е обвързано със сериозна парламентарна подкрепа", каза Радев.
Той отказа да говори за съставяне на служебен кабинет, тъй като в момента тече парламентарна процедура по съставяне на редовен такъв. На няколко пъти подчерта, че е важно партиите да водят диалог помежду си, защото само така могат да изчистят различията и да се стигне до съставяне на правителство. Радев допълни, че все още не е мислил на кого ще даде третия мандат, ако "Има такъв народ" се откаже от него или не успее да събере подкрепа за свой кабинет.
През седмицата председателят на парламентарната група на партията Тошко Йорданов на няколко пъти намекна, че най-вероятно ще се стигне до нови избори. Той обаче нито един път не отговори конкретно какви са плановете на "Има такъв народ", като уточняваше, че първо трябва да получат мандата.
Румен Радев говори и по темата с шпионските скандали, свързани с руски дипломати, които обхванаха няколко страни в Европа, включително и България. Според него "българското правителство трябва да осъзнае своята отговорност, тъй като имаме дълбок пробив в персоналната сигурност". Заради скандала България изгони няколко руски дипломати, като последва и реципрочна мярка от страна на Русия. Прокуратурата пък разследва случая.
"Петима служители на високо ниво са въвлечени в тези скандали. Има отговорност, която е на службите и органите, които са на пряко подчинение на Министерския съвет и лично на премиера. Те дават допуск до класифицирана информация. Трябва да се намери отговор защо се е случило всичко това и чия е отговорността. Това е работа, която ни предстои да вършим със следващото правителство, защото това се провали в гарантирането на сигурността на класифицираната информация", каза Радев.
24.04.2021, 14:45 часа
1525 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha