Холдингът "Еврохолд" смята да приключи сделката с ЧЕЗ до юли

Холдингът "Еврохолд" смята да приключи сделката с ЧЕЗ до юли Застрахователният холдинг "Еврохолд" е възложил на J.P. Morgan AG ("Джейпи Морган") да е водещ и ексклузивен мениджър при структурирането на дълговото финансиране на сделката с "ЧЕЗ Груп" за придобиването на седем нейни дружества в България. Очаква се финализирането на сделката да приключи до края на първото шестмесечие на 2021 г.
Най-стратегическо е придобиването на по 67% от електроразпределителното и електроснабдителното дружество в Западна България. Пълен контрол ще бъде придобит върху търговеца на ток "ЧЕЗ Трейд", два слънчеви проекта (които се оказаха проблем пред сделката с предишния кандидат- купувач "Инерком" на Гинка Върбакова), и ИТ фирмата, обслужваща предприятията от българската група на ЧЕЗ.
Договорената между "ЧЕЗ Груп" и "Еврохолд" цена за българските активи е 335 млн. евро. Миналата година купувачът обяви, че е осигурил за плащането на сделката кредит от 300 млн. евро. Ставаше въпрос за синдикиран заем, осигурен от германската "Дойче банк" и японската "Номура". Остатъкът и допълнителни средства за инвестиране трябваше да бъдат набрани като увеличение на капитала през борсата, където е листнат "Еврохолд". Комисията за финансов надзор обаче забави одобрението на новата емисия книжа.
През март 2021 г. "Еврохолд" отново обяви, че ще пусне нови акции на Българската фондова борса (БФБ) и очаква така да осигури до 100 млн. евро. Предмет на публичното предлагане ще бъдат малко над 79 млн. нови обикновени акции, всяка с номинална и емисионна стойност - съответно 1 лв. и 2.50 лв.
Също през март холдингът съобщи, че вече си е осигурил 26 млн. евро дялова инвестиция за сделката с ЧЕЗ и за развитие на застрахователния си бизнес от базирания в Люксембург инвестиционен фонд GEM Global Yield LLC SCS (GEM).
"Радваме се, че ангажираме една от най-големите и опитни институции в света във финансирането на такива сложни сделки, особено в енергийния сектор. Това е още една стъпка напред към финализиране на придобиването на дружествата на "ЧЕЗ Груп" в България до края на първата половина на тази година", коментира в съобщението на холдинга Васил Стефанов, ръководител "Сливания и придобивания".
Пряк собственик на енергийния бизнес ще е регистрираната в Нидерландия компания "Ийстърн Юръпиън Електрик Къмпани", която се управлява от Милен Христов, син на мажоритарния собственик на "Еврохолд" Асен Христов, и Юри Шуурман. Дружеството е дъщерен подхолдинг на "Еврохолд"
55% от "Еврохолд България" са притежание на българското дружество "Старком". Финландският фонд "Кей Джи Кей" (KJK) притежава 15%, а 30% са публично търгувани на Българската фондова борса. В "Старком" мажоритарен акционер с 51% е Асен Христов. Кирил Бошов държи 34%, а Велислав Христов – 15%.
Още през 2019 г., когато реално бе постигната договорката между ЧЕЗ и "Еврохолд", от застрахователния холдинг обявиха намерението си да станат регионален енергиен лидер. Плановете са да се инвестира в умни електромери, в технологии за детайлно диагностициране на изградената инфраструктура, смарт технологии за управление на мрежите средно и ниско напрежение, както и в нови технологии за съхранение на ел. енергия в разпределителната мрежа, както и в енергийна ефективност.
26.04.2021, 15:29 часа
286 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha