Делян Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за $25 млн. със сърби, няма продукция, няма и парите

Делян Пеевски замесен в сделки на ВМЗ-Сопот и КИНТЕКС за $25 млн. със сърби, няма продукция, няма и парите Сделки за милиони тънат в мъгла под властови „чадър“, вместо да бъдат разследвани. Поредните, за които научаваме от източници във Военно-промишления комплекс (ВПК) са от 2018 г. В различни месеци КИНТЕКС и Вазовски машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот сключват договори съответно за 5 млн долара и за 20,4 млн долара със сръбската фирма „ВИП Глобал“.
Собственик на фирмата е Неманя Марин, но запознати със случая твърдят, че истинският разпоредител е Милорад Мича Пушица. И той наистина е имал възможност да се разпорежда с милионите, защото те са преведени предварително, преди да бъде изпълнено дори едно от условията в договора за доставка на военна продукция. Средствата на държавните фирми са преведени авансово на фирма с 10 000 евро капитал и практически без дейност. Гаранции не са потърсени и четвърта година 15 200 000  долара на българските данъкоплатци потъват, но нито контролните органи, нито българската прокуратура правят нещо, за да разследват мистерията.
Според нашите източници от ВПК и експерти, които помолихме за коментар, сделките намирисват на далавера, а зад тях изплуват имената на бившия министър на икономиката Емил Караниколов и премиера в оставка Бойко Борисов. Изделието, предмет на договора с ВМЗ например, се предлага по време на сключването на договорите по 8000 долара, но българската държавна фирма приема цена от 13 000 долара, което на практика означава загуба (пропусната полза) за държавната фирма от над 8 млн долара.
Това проличава от съобщения до Петър Църногорац, свързан със сръбската страна по договорите, от адв. Александър Ангелов по време на миналогодишните протести. Той е личният адвокат и съветник по много сделки на Пеевски. Именно Пеевски го направи съсобственик на футболния „Левски“ преди няколко години, когато за кратко време „отборът на народа“ натрупа огромни дългове. Ангелов, който очевидно упражнява влияние от името на Пеевски върху членовете на СД на ВМЗ Атанас Богданов (вече бивш) и Иван Гецов, пише през лятото на миналата година по време на протестите, че ситуацията се е променила и трябва нещо да се направи по сделките или да се върнат парите. Аверите от българска страна са смятали, че заради протестите ще има предсрочни избори, които да доведат до разкриване на техните безобразия и кражби в държавните фирми, осъществявани чрез подчиняването на Държавната консолидационна компания (ДКК), която е под шапката на Емил Караниколов.
Самият факт показва, че Пеевски е имал, а може и още да има, контрол върху държавни оръжейни фирми и сключването на договори от тях.
Милорад Мича Пушица е човек със спорна репутация в Сърбия. Говори се, че поддържа отношения с българския бизнесмен Николай Гигов, за когото работи бащата на адв. Александър Ангелов – Параскев Параскевов. През 2015 г  чрез Гигов фирмата на Петър Църногорац (и баща му Светозар Църногорац) CPR Impeks сключва договор с Глас индъстри-собственик на стъкларската фабрика в Парачин (фирмата, кредитирана от КТБ), съгласно който сръбската фирма трябвало да плати всички дългове на фабриката към онзи момент в размер на 24 млн евро и да придобие 56% от фабриката, а Глас индъстри да остане с 44%, които да осребри и върне в масата на несъстоятелността на фалираната банка. Вместо това, те платили около 4 млн евро, но овладели мениджмънта на фабриката и Пушица станал председател на Надзорния съвет. Така, в резултат на неизпълнението на договора с Глас Индъстри, фамилията Църногорац и Пушица овладяват един от значителните активи на насилствено фалираната КТБ. Разбира се, това едва ли би било възможно без съучастието на синдиците на КТБ (Донов и Маринова) и синдика на Глас Индъстри Росен Милошов. Известни са множество срещи и преговори на Пушица и Църногорац в  София с цел прикриване на неизпълнението на договора и осигуряване на комисионни за Пеевски и адв. Ангелов.
Въпросът е: Къде са платените 5 млн долара от държавната фирма Кинтекс (директор на която е братът на скандално известния и близък до ДПС – така се говори - бивш съдия и сегашен член на ВСС Стефан Гроздев и платените 10 200 000 долара (аванс от 50% от стойността на договора) от ВМЗ-Сопот. Дали случайно не са използвани и за други цели, като осигуряване на такса „спокойствие“ на Борисов или пък като възнаграждение за Пушица за извършени от него услуги на Пеевски.
Отговорът е длъжно да даде Министерство на икономиката и премиерът, без чиято санкция въпросната „сделка“ не е можело да се осъществи.
Любопитно е изказването на лидера на АБВ Румен Петков пред пловдивски журналисти по време на кампанията за изборите на 4 април. Петков заявява, че правителството на Борисов бърза да назначи ново ръководство на ВМЗ – Сопот, преди да е изтекъл мандата на старото. „Председател на борда става Иван Карабатаков, енергичен 64-65-годишен мъж, участвал в ръководството на две фирми на „Мултигруп“. Той вероятно за последен път е виждал оръжие, когато е бил в казармата“, кометира Петков. И допълни, че в новия съвет на директорите влизат Кристина Стоянова, която е туроператор и Тихомир Иванов, който е в списъка на синдиците. Според Петков всичко това говори за готвена ликвидация на ВМЗ и превръщането на предприятието в туристически обект…
Ако наистина се стигне до ликвидация предплатените милиони просто ще бъдат отписани. Дали не е това целта?

"Фрог нюз"
27.04.2021, 13:18 часа
2780 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha