Дресирани кучета ще откриват заразени с COVID-19 в Румъния

Дресирани кучета ще откриват заразени с COVID-19 в Румъния

Специално дресирани кучета ще бъдат използвани за откриване на хора, заразени с коронавирус. Животните ще "работят" на международното летище в румънския град Сибиу, съобщава БТА.
Кучетата ще проверяват пътниците от международните полети преди инспекцията на специалистите от Дирекцията за обществено здраве.
Инициативата е част от пилотен проект на инфекциозната болница "Виктор Бабеш" в град Тимишоара и Киноложкия център "Д-р Аурел Гребля" в Сибиу. Животните, които до момента са участвали в експеримента, са открили 100% COVID-19.
Проектът стартира през септември 2020 г. в Сибиу. Селектирани са пет кучета от породата немска овчарка и белгийска овчарка Малиноа на възраст между седем и девет месеца. Дресировката на кучетата е започнала през януари с проби на вируса SARS-CoV-2 от пациенти на инфекциозната болница в Тимишоара. Медиците там набрали проби от потта под мишницата на пациенти с положителен тест за COVID-19.
Впоследствие в проекта са се включили и други лечебни заведения, повечето от окръг Сибиу.
Пробите от пациентите са били вземани преди да им бъде назначено лечение за болестта. Кучетата разпознавали пробите безпогрешно след шест дни дресировка. Специалистите казват, че животните откриват миризмата, която излъчват заразените.
Силвиу Стан от Киноложкия център в Сибиу разказа, че при дресировката са използвали положителни и отрицателни проби и проби за отвличане на вниманието, съдържащи най-различни миризми - на вещества, предмети, лекарства и храни. Кучетата безпогрешно разпознавали положителните на COVID-19. 

27.04.2021, 15:58 часа
427 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha