Вижте какво реши Министерски съвет днес, 28 април

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 28 април

Правителството одобри доклада на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия
Правителството одобри доклада на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките за изпълнение на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба през 2020 г.
През 2020 г. Междуведомственият съвет към Министерския съвет е провел 9 заседания, на които са разгледани 141 заявления на фирми за издаване на документи по Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба. Докладът ще бъде предоставен на Народното събрание.

 

Одобрен е Докладът за дейността на Координационния съвет по концесиите през 2020 г.
Министерският съвет със свое решение прие Доклада за дейността на Координационния съвет по концесиите през 2020 г.
Координационният съвет по концесиите (Координационният съвет/съветът) е създаден със Закона за концесиите (ЗК) с цел осигуряването на единна и координирана държавна политика в областта на концесиите. Съветът осъществява дейността си в съответствие с разпоредбите на чл. 38, ал. 1 от ЗК.
През 2020 г. са проведени 2 (две) заседания на Координационния съвет, едното от които дистанционно, както и 3 (три) процедури за неприсъствено приемане на решения, на които са разгледани въпроси и са приети решения, свързани с функциите и дейността на съвета, определени в ЗК, в т.ч. относно приемане на:
1) Изменения и допълнения в Плана за действие за държавните концесии (2019 - 2020 г.), предложени от министри, в съответствие с провежданата от тях секторна политика;
2) Плана за действие за държавните концесии за периода 2021 - 2027 г.;
3) Доклади на Агенцията за публичните предприятия и контрол (АППК) относно извършен независим външен контрол на изпълнението на определени концесионни договори, включени в одобрен от Министерския съвет годишен план на АППК за 2019 г., и план-графици за изпълнение на препоръките;
4) Обобщена информация за концесионните договори, върху които на АППК е възложено да извършва контрол през 2019 г.;
5) Насоки за отстраняване на системни проблеми, свързани с изпълнението на концесионни договори.
С оглед уведомяване за и публичност на решенията на съвета в Информационния раздел на Националния концесионен регистър са публикувани: преписи-извлечения от протоколите от проведените заседания с приетите решения; приетите насоки за отстраняване на системни проблеми и ежегодните доклади за дейността на Координационния съвет.

 

Приет е отчетът за дейността на Агенцията за държавна финансова инспекция за 2020 г.
През 2020 г. органите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) са извършили 375 финансови инспекции и проверки, свързани с разходването на публични средства в размер на близо 1,7 млрд. лева. Това показва годишният отчет за дейността на институцията, приет от Министерския съвет.
Проверките са извършени по 434 искания и сигнали, което е функция от обединяването на повече искания при извършване на една финансова инспекция с цел постигане на по-голяма ефективност и оптимизиране на контролната дейност. Данните показват, че се запазва натовареността на финансовите инспектори и ефективността на инспекционната дейност, независимо от епидемиологичната обстановка и произтичащите от нея ограничения.
През изминалата година най-много финансови инспекции за извършени в общини - общо 165, следвани от разпоредителите с държавен бюджет (68 бр.) и тези в държавни предприятия и търговски дружества с блокираща квота държавно участие в капитала (58 бр.).
Приоритет на АДФИ е осъществяването на последващ контрол по спазване на законодателството в областта на обществените поръчки. От приключените през годината финансови инспекции и проверки с най-голям относителен дял - 57 % са свързани с възлагането и изпълнението на обществени поръчки. Проверени са общо 1 520 обществени поръчки, което е с 42 % увеличение спрямо предходната година, като за същия период съставените актове за установяване на административни нарушения (АУАН) за неспазване на Закона за обществените поръчки са с 20 % по-малко.При осъществяване на инспекционната дейност през 2020 г. от органите на АДФИ са съставени общо 878 АУАН, отчитайки намаление от 6 % спрямо предходния отчетен период.
АДФИ отчита съществено намаление и на най-тежките финансови нарушения, при разходване на публичните средства. Спрямо предходната година установените вреди са с 45 % по-малко, установените индикатори за измама са с 57 % по-малко, нецелево разходваните средства са с 48 % по-малко, което показва тенденция за подобряване на средата при разходването на публичните средства.
Плановата инспекционна дейност на АДФИ през миналата година е с фокус върху секторните възложители в областта на ВиК и транспортните услуги, и университетите. Основните предпоставки за това са обемът на обществените средства, които този вид организации управляват и засиленият обществен интерес.
През отчетения период в АДФИ са постъпили общо 701 сигнали и искания за извършване на финансови инспекции от държавни органи, физически и юридически лица, от които 534, приети за възлагане на финансови инспекции, а останалата част са изпратени на компетентните лица и органи, което е показател, че АДФИ се ползва с доверие в обществото и изпълнява основната си функция - защита на публичния финансов интерес.
И през 2020 г. се затвърждава и задълбочава взаимодействието на АДФИ с Министерството на финансите, като резултат от провежданата политика за последващ контрол по отношение на разходването на публичните средства.
Сходна е тенденцията по отношение на взаимодействието на АДФИ с органите на прокуратурата, като продължение на политиката, водена за борба с измамите и злоупотребите при разходване на публичните средства. С най-голям относителен дял са инспекциите, възложени от органите на прокуратурата.
Запазва се взаимодействието между отделните органи с възложени функции в областта на обществените поръчки и общия финансов контрол в страната.

 

Министерският съвет определи система за управление и одит на „Еразъм +“ и на програма „Европейски корпус за солидарност“ за програмния период 2021 - 2027 г.
Министерският съвет прие Решение за определяне на министъра на образованието и науката за национален орган за управление на „Еразъм +“ - програма на Съюза в областта на образованието, обучението, младежта и спорта, и на програма „Европейски корпус за солидарност“ за програмния период 2021-2027 г.
За национална агенция по двете програми отново бе определен Центърът за развитие на човешките ресурси към министъра на образованието и науката, а за независим одитен орган - Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ към министъра на финансите. Двете структури и досега изпълняваха тези функции.
Съгласно новите европейски регламенти за създаване на двете програми всяка държава следва да определи система за управление и одит на програмите на национално ниво през новия програмен период 2021 - 2027 г. С цел приемственост на процесите, вече изграден административен капацитет и гладко протичане на старта на новите програми се запазва системата на национално управление и одит на програмите от предходния програмен период 2014 - 2020 г., каквато е и препоръката на държавите членки.

 

Правителството одобри 248 670 лева за стипендии на даровити деца
Министерският съвет одобри средства в размер на 248 670 лв. за изплащане на стипендии по Програмата на мерките за закрила на деца с изявени дарби от държавни, общински и частни училища през 2021 г.
От тях 163 350 лв. се предоставят по бюджетите на общините в резултат на постъпили в Министерството на образованието и науката искания за последното тримесечие на 2020 година. 49 680 лв. се отпускат на 15 общини за изплащане на 32 нови стипендии по Програмата през 2020 г. Отделно от това през 2021 г. за 35 общини се отпускат 108 675 лв. за 165 стипендии, чието изплащане е започнало през 2020 година, както и 4 995 лв. за финансирането на 6 стипендии на ученици в частни училища по Програмата за 2020 година.
По бюджета на Министерството на образованието и науката са одобрени 82 485 лв. за 76 стипендии по издадени от министъра заповеди за 2020 г. Допълнително са отпуснати и 2 835 лв. за трансфер за Техническия университет в гр. София, в чиято структура е Технологичното училище „Електронни системи“ в гр. София с двама стипендианти. С тях допълнителните средства по бюджета на МОН са общо 85 320 лв.
Приетото постановление не води до въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите 248 670 лв. са в рамките на разчетените за тази дейност в централния бюджет средства за 2021 г.

 

Правителството одобри над 30 милиона лева за осигуряване на познавателни книжки, учебници и учебни комплекти
Правителството одобри 30 079 220 лв. за закупуване на познавателни книжки, учебници, достъп до електронно четими учебници, учебни комплекти и учебни помагала за децата и за учениците в общинските детски градини и училища за 2021 година. В тях са включени и средствата за закупуване на познавателни книжки за децата от 55 общини, въвели задължителна предучилищна подготовка за 4-годишни деца към настоящия момент.
Необходимите средства са разпределени от Министерството на образованието и науката по общини, като са съобразени с определените нормативи, и са въз основа на броя на децата и учениците, подаден от Националната електронна информационна система за предучилищното и училищното образование (НЕИСПУО) към месец февруари 2021 година.
Допълнителните трансфери се предоставят по бюджетите на общините от централния бюджет под формата на обща субсидия за делегираните от държавата дейности за сметка намаление на бюджетното взаимоотношение на централния бюджет с бюджета на Министерството на образованието и науката за 2021 г.
 

Правителството одобри изплащането на обезщетение след представяне на едностранна декларация по жалба пред ЕСПЧ
Българското правителство одобри едностранната декларация, е която трябва да се изплати обезщетение от 3 300 евро по жалба пред Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) за прекомерна продължителност на реституционно производство.
Наследниците на колективизирани през 1950 г. земеделски земи в землището на гр. Кърджали подават молба за реституция на имота през 1994 г. С влязло в сила решение на Районния съд в Кърджали от 17 октомври 1997 г. на жалбоподателите е признато правото на възстановяване на собствеността. Реституционното производство обаче продължава над 25 години като към момента все още е висящо.
Взимайки предвид практиката на ЕСПЧ по сходни дела, българското правителство одобри едностранната декларация на основание чл. 37 от Конвенцията за правата на човека и основните свободи.

 

Министерският съвет прие решение за изплащане на обезщетения по три решения на ЕСПЧ
Министерският съвет прие решение за изплащане на общо 42 387 лв. обезщетения в изпълнение на три решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Решенията по делата срещу България са постановени в периода 16.03.2021 г. - 18.03.2021 г.

 

Многонационални военни учения ще се проведат на територията на страната
Министерският съвет на Република България прие решение, с което разреши за времето от 01.05 до 20.06.2021 г. преминаването през и пребиваването на територията на Република България с невоенен характер на съюзнически и чуждестранни въоръжени сили във връзка с провеждането на многонационални военни учения.
Съвместните учения ще се проведат в посочения период на територията на нашата страна и в тях ще участват военнослужещи, щабове и военни формирования с щатно въоръжение, снаряжение и бойна техника от въоръжените сили на България, Албания, Великобритания, Гърция, Грузия, Испания, Италия, Република Северна Македония, САЩ, Сърбия и Турция - общо до 6000 души, до 1000 единици сухопътна техника и въоръжение и до 100 военни въздухоплавателни средства. Подобен тип учения са провеждани в нашата страна през 2017 г. и 2019 г.
Тези учения се провеждат в изпълнение на Плана за подготовка на Въоръжените сили на Република България през 2021 г., Плана за ученията на НАТО и Плана за съвместна българо-американска подготовка в страната и в чужбина през 2021 година.
По време на всички учения ще бъдат спазвани противоепидемичните мерки за недопускане на разпространението на „COVID-19”, за да бъде осигурена защитата на военнослужещите и на населението.
Ученията ще се проведат при спазване на принципите за прозрачност и откритост. Планирани са дни за медии, на които журналистите ще имат възможност да наблюдават действията на военнослужещите.

 

За ратификация е предложен Протоколът за изменение на Споразумението между България и Румъния относно презгранични операции за Air Policing
Министерският съвет ще предложи на Народното събрание да бъде ратифициран Протоколът за изменение на Споразумението между Правителството на Република България и Правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing.
Предвид характера и съдържанието на предлаганите изменения и допълнения, както и обстоятелството, че Споразумението между правителството на Република България и правителството на Румъния относно презгранични операции за Air Policing е ратифицирано със закон, Протоколът подлежи на ратифициране от Народното събрание.
Измененията и допълненията имат за цел да регламентират възможността за изпълнение на презгранични операции за Air Policing от самолети от „трета страна“ - членка на НАТО, изпълняваща мисия по усилен Air Policing на територията на Република България или Румъния.
Приемането на решението не води до пряко или косвено въздействие върху държавния бюджет.

 

Одобрен е проект на Протокол между правителствата на България и на Беларус за прилагане на Споразумението между ЕС и Беларус за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица
Министерският съвет прие Решение за одобряване на проект на Протокол между правителството на Република България и правителството на Република Беларус за прилагане на Споразумението между Европейския съюз и Република Беларус за обратно приемане на незаконно пребиваващи лица, като основа за водене на преговори. Със същото Решение, Министерският съвет упълномощава министъра на вътрешните работи да проведе преговорите и да подпише Протокола от името на правителството на Република България.
Проектът на Протокол разписва основните правила за обратно приемане на граждани на договарящите страни и на граждани на трети страни или лица без гражданство.
В проекта на Протокол са определени компетентните органи за прилагане на Споразумението и на Протокола, както и граничните контролно-пропускателни пунктове за изпълнение на обратното приемане и транзитното преминаване.
От българска страна компетентен орган по приемане, подаване и обработка на молбите за обратно приемане и транзитно преминаване е Главна дирекция „Гранична полиция” на Министерството на вътрешните работи.
Регламентирани са начините и средствата за подаване на молбите и отговорите за обратно приемане, начинът за предаване на лицето, подлежащо на обратно приемане, както и как се процедира в случай на обратно приемане при грешка. Разписани са условията за ескортиране на лицето, подлежащо на обратно приемане или предаване, както и езика за комуникация между Договарящите страни.

 

Одобрени са резултатите от неформалния видеоконферентен разговор между министрите на икономиката и на финансите на държавите - членки на ЕС
Министерският съвет одобри резултатите от българското участие в неформалния видеоконферентен разговор между министрите на икономиката и на финансите на държавите - членки на Европейския съюз (ЕС), проведен на 16 април 2021 г. В рамките на срещата министрите бяха информирани за последното развитие на икономическата ситуация и перспективите пред нея и обмениха мнения относно конкретни начини за подобряване на Европейската финансова архитектура за развитие.
Европейската комисия представи актуалното състояние на изграждането на Съюза на капиталовите пазари с акцент върху Единната точка за достъп и съобщението относно финансирането на пакета „Следващо поколение ЕС“ и свързаните с него решения относно системите за управление и контрол и мрежата на първичните дилъри. В контекста на прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост ЕК представи актуалното състояние на подготовката на националните планове за възстановяване и устойчивост и свързаните с тях предизвикателства.

 

Одобрена е позицията на България за Социална среща на върха в Португалия
Правителството одобри позицията на България за Социална среща на върха на 7- 8 май 2021 г., в рамките на която ще се проведат Конференция на високо равнище и Неформално заседание на Европейския съвет.
По време на първото събитие държавните и правителствените ръководители на институциите и органите на ЕС, социалните партньори, гражданското общество и международните организации ще обсъдят как да се даде нов тласък на Европейския социален модел и принципите на Европейския стълб на социалните права да се превърнат в реалност в живота на гражданите с хоризонт до 2030 г.
Конференцията на високо равнище ще включва три паралелни сесии на тема: Заетост и работни места, Умения и иновации, Благосъстояние и социална закрила.
В рамките на срещата ще бъде приета Декларация, подготвена от Португалското председателство на Съвета на ЕС за обновяване на ангажимента на страните членки за изпълнение на Европейския стълб на социални права.

 

Правителството упълномощи посланик Христо Полендаков да представлява България в Дунавската комисия
Министерският съвет на Република България прие Решение за упълномощаване на Христо Полендаков, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Унгария, да представлява Република България в Дунавската комисия.
Дунавската комисия е международна организация със седалище в Будапеща, учредена по силата на Конвенцията за режима на корабоплаването по Дунава и подписана в Белград на 18 август 1948 г. Сред основните дейности на Комисията са осигуряване на режима на свободно корабоплаване по река Дунав, изготвяне на препоръки до дунавските държави за неговото подобряване, установяване на единна система на навигационната пътна уредба по плавателното течение на реката, уеднаквяване на правилата на речния надзор.
България е член на Дунавската комисия от момента на нейното учредяване. Съгласно установената практика посланиците на държавите - членки, които са акредитирани в Унгария, представляват съответните страни и в Дунавската комисия.

 

Започват проучвания за създаване на Ро-Ро линия между пристанищата Бургас и Карасу
Правителството одобри доклад на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията и сформирането на работна група, която да проучи възможностите за създаване на Ро-Ро линия между България и Турция. Тя ще има задача да проведе преговори и разгледа предложението на турската страна за откриването на фериботна връзка между Бургас и Карасу. Работната група трябва да изготви проект на позиция за организацията на пряка международна Ро-Ро линия между пристанищата Бургас и Карасу.
Пристанище Карасу е разположено на азиатския бряг на Черно море, а разстоянието между него и българските пристанища в Бургас и Варна е около 150-180 морски мили. Предварителните анализи на турската страна показват очакваният обем на товарите да достигне 960 трейлъра на седмица (6 посещения на кораб с по 80 трейлъра във всяка посока) или почти 50 000 на годишна база.
 

Изменя се наредбата за организацията на контрола в българските пристанища, обслужващи кораби от международно плаване
Правителството прие изменение и допълнение на Наредба за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на Република България, обслужващи кораби от международно плаване.
С промените се въвежда изменение за системите за движение, докладване и управление на трафика и информационно обслужване на корабоплаването в морските пространства на България, съгласно приложимото законодателство на Европейския съюз.
Също така се въвеждат изискванията на чл. 6 Директива (ЕС) 2019/883 на Европейския парламент и на Съвета от 17 април 2019 г. за отмяна на Директива 2000/59/ЕО на Съвета относно пристанищните приемни съоръжения за предаване на отпадъци от кораби, и изменение на Директива 2010/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета относно формалностите за даване на сведения за кораби, пристигащи във и/или напускащи пристанищата на държавите членки.

 

Разширява се обхватът на противоградовата защита в района на община Видин
Разширява се обхватът на противоградовата защита в района на община Видин. Това стана възможно след като Министерски съвет одобри промени в зоните, в които се ограничава въздухоплаването в обхвата на защитата от градушки. По този начин в системата на противоградовата защита ще бъдат включени две ракетни площадки в района на Видин.
Едната от тях е изцяло нова и ще бъде изградена в близост до село Кутово, община Видин. Втората площадка, която към момента функционира, ще бъде преместена. Така ще бъдат намалени забранените сектори за стрелба в посока към държавната граница. Основната цел на изменението е да се повиши ефективността на защитата от градушки на земеделски земи за района на община Видин.

 

КПКОНПИ и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства получават държавни имоти в София
С решение на Министерския съвет Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) и Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства (НБКСРС) получават безвъзмездно държавни имоти в София.
Имотът, който се предоставя за управление на КПКОНПИ, се намира в район „Триадица“, бул. „Витоша“ № 18 и представлява обособени части от сграда със застроена площ от 1213 кв. м. С решението се променя и неговият статут и от частна държавна става публична държавна собственост.
Предоставеният за управление на НБКСРС имот се намира на пл. „Света Неделя“ № 6 в район „Възраждане“ и включва части от административна и делова сграда.

 

България подкрепя цифровия зелен сертификат за улесняване на свободното движение
Министерският съвет одобри доклада с резултатите от редовното заседание на Съвета „Общи въпроси", което се проведе на 20 април 2021 г. чрез видеоконферентна връзка.
Съветът обсъди епидемичната обстановка в ЕС и въпроси, свързани с противодействието на COVID-19, сред които дигиталния зелен сертификат и доставките на ваксини. България заяви подкрепа за създаването на цифров зелен сертификат, който да улесни свободното и безопасно движение и да допринесе за възстановяването на туристическия сектор.
Министрите проведоха и втора дискусия в рамките на Годишния диалог за върховенството на правото. Бяха обсъдени докладите на следващата група държави-членки на ЕС - Германия, Гърция, Ирландия, Испания и Франция.
По отношенията ЕС - Великобритания от българска страна отново беше подчертана необходимостта от отстояване на принципа на недискриминация и равно третиране на всички държави-членки и техните граждани.
Председателството на Съвета на ЕС запозна министрите с напредъка по политиката на разширяване и процеса на стабилизиране по преговорите със страните от Западните Балкани.
Предоставена беше и актуална информация за Конференцията за бъдещето на Европа, която ще бъде официално открита на 9 май 2021 г. в Страсбург.

 

Правителството одобри начина за определяне на пенсията от НОИ за хората, които се осигуряват и в универсален пенсионен фонд
Правителството одобри нормативни промени, с които се определя начина за изчисляване на пенсията, която кандидат-пенсионерите ще получават от Националния осигурителен институт, когато са се осигурявали и в универсален пенсионен фонд. С приетите изменения в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж се създава механизъм, който гарантира точното прилагане на закона при определянето на намалението на индивидуалния коефициент, когато бъдещият пенсионер е правил вноски и във втория пенсионен стълб и има право на втора пенсия.
Съгласно промените при определяне на индивидуалния коефициент за изчисляване на пенсията от НОИ ще се отчитат и годините осигурителен стаж със и без осигуряване в универсален пенсионен фонд, като се взема предвид броят на месеците, през които лицето е осигурявано в универсален пенсионен фонд спрямо общата продължителност на осигурителния му стаж. Ще се взема предвид и трансферът от държавния бюджет в размер 12 на сто върху сбора от осигурителните доходи на всички осигурени лица за периода от 2009 г. до 2015 г. включително.
По този начин се осигурява по-прозрачен и по-справедлив начин при определянето на намалението на пенсията от държавното обществено осигуряване, който не ощетява бъдещите пенсионери. Прогнозите показват, че първите пенсионери след 31 август 2021 г., могат да очакват с средно с около 10% или 50-60 лева по-висок размер на пенсията от НОИ в сравнение с тази, която биха получили, ако не беше предприета промяна в изчисляването на индивидуалния коефициент.
С измененията в Наредбата за пенсиите и осигурителни стаж се намалява и административната тежест за гражданите. Урежда се по нов начин преизчисляването на пенсиите с осигурителен стаж и/или доход след пенсиониране. Предвижда се заявлението на лицето за ежегодно преизчисляване на пенсията да може да се подава както едновременно със заявлението за отпускане на пенсията, така и на по-късен етап. В случай че преизчисляването с осигурителен стаж и осигурителен доход е по-неблагоприятно за пенсионера, размерът на пенсията се определя само въз основа на осигурителния стаж, придобит след пенсионирането, съответно след последното преизчисляване на пенсията.
Друга част от промените предвиждат, че в случаите, когато лицето вече е представило оригинални документи пред пенсионния орган и в пенсионното му досие има заверени копия от тях, при последващо отпускане на пенсия или добавка да не се изискват отново оригиналните документи.
Приетите промени ще окажат положително въздействие върху над 2,314 млн. души, осигурени в универсален пенсионен фонд и върху близо 2,1 млн. пенсионери с пенсия от държавното обществено осигуряване.

 

Националното сдружение на работодателите на хората с увреждания беше признато за национално представителна организация
Правителството призна Национално сдружение на работодателите на хората с увреждания за национално представителна организация за срок от четири години.
Сдружението осъществява дейност в обществена полза, като представлява и защитава интересите на своите членове в страната и в чужбина, подпомага, насърчава и координира усилията им за разширяване на възможностите за трудовата заетост на хората с увреждания и социалното им приобщаване в обществото.

 

Приет е Доклад за състоянието на администрацията през 2020 г.
Министерският съвет прие решение за приемане на Доклад за състоянието на администрацията през 2020 г.
Докладът за състоянието на администрацията през 2020 г. отразява състоянието на администрациите по отношение на: развитието на административните структури; човешките ресурси; условията за осъществяване дейността на администрацията и достъпа до обществена информация.
Докладът за състоянието на администрацията през 2020 г. е изготвен на база информацията, попълвана от администрациите и съдържаща се в Интегрираната информационна система на държавната администрация. Ползвана е и информация от други източници, като напр. Портала за консултативните съвети - saveti.government.bg
В Административния регистър, секция „Информация"/"Годишни отчети" на адрес iisda. government, bg/annual reports се публикуват справки c информация, попълнена от администрациите за годишния доклад за 2020 г.

 

Правителството одобри закупуването на сграда в Битоля за нуждите на Генералното ни консулство
Министерският съвет прие решение за покупка на част от сграда за нуждите на Генералното консулство на Република България в гр. Битоля, Република Северна Македония. Стойността на имота е 729 330 лева.
Запазването на адреса на генералното ни консулство ще улесни достъпността за нашите сънародници и гражданите на Република Северна Македония.
Сградата е припознавана като „българското консулство“ и това още повече засилва необходимостта да се търси начин за запазване на местоположението й, което би имало не само положителен финансов, но и политически ефект. Българското консулско представителство се помещава в нея от 2006 г.
 

Правителството одобри проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост
Правителството прие Решение на Министерския съвет, с което одобрява проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и възложи заместник министър-председателя Томислав Дончев да внесе одобрения План за окончателното му приемане от Народното събрание.
Работата по проекта на Национален план за възстановяване и устойчивост започна през юли 2020 г., като до момента на Комисията са изпратени два проекта. По първия проект на Плана беше проведена публична консултация и бяха получени над 90 предложения в и извън нейния срок, като допълнително бяха проведени и 6 срещи с представители на социалните партньори и НСОРБ.
След всяко от двете изпращания са проведени срещи с Европейската комисия на различно ниво, като в резултат на направените консултации е постигната висока степен на съгласуваност на документа с европейските партньори.
Чрез Плана за възстановяване и устойчивост, България ще получи достъп до над 12 млрд. лева безвъзмездна подкрепа, която да способства икономическото и социално възстановяване от кризата, породена от COVID-19 пандемията. Определени са 36 реформи и 48 инвестиции, които да възстановят и развият потенциала за растеж на икономиката, което да позволи в дългосрочен план постигането на стратегическата цел за конвергенция на икономиката и доходите до средноевропейските. Същевременно, Планът полага основите за зелена и цифрова трансформация на икономиката в контекста на амбициозните цели на Зелената сделка. Зеленият преход заема водещо място в Плана, като концентрира 40.2% от общите предвидени разходи. Дигитализацията формира 32% от планираните разходи.
С оглед на времевия хоризонт за изпълнение на Механизма за възстановяване и устойчивост, от особена важност е планираните инвестиции да бъдат реализирани възможно най-бързо. В тази връзка, 70% от ресурса следва да бъде ангажиран през 2021 и 2022 г., а останалите 30% - през последната 2023 г.

 

Създава се Единно звено за контакт по системите на ЕК
Правителството одобри създаването на Единно звено за контакт и координация с ЕК относно официалния контрол в областта на храните и фуражите, здравеопазването на животните и хуманното отношение към тях, здравето на растенията и продуктите за растителна защита. Звеното се конституира, съгласно изискване от Закона за агрохранителната верига. До момента контролът в тези сфери се е осъществявал единствено от Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция за безопасност на храните, а с новосъздадената структура обхватът му се разширява, като се включват и контролни лица от други държавни институции. Целта е подобряване на сътрудничеството между отделните органи за предприемането на бързи и адекватни действия за предотвратяване на разпространението на опасни храни, вино, спиртни напитки и фуражи. Като резултат се очаква да се повиши ефективността за разкриване на измами по цялата агрохранителна верига.
В състава му се включват служители на Министерство на земеделието, храните и горите, Министерство на здравеопазването, Министерство на икономиката, Министерство на околната среда и водите, Министерство на вътрешните работи, Българска агенция по безопасност на храните, Изпълнителна агенция по лозата и виното, Изпълнителна агенция по селекция и репродукция в животновъдството и Комисия за защита на потребителите.

 

Удължава се срокът на обявената извънредна епидемична обстановка до 31 май
Министерският съвет прие Решение за удължаване срока на обявената извънредна епидемична обстановка, считано от 1 май 2021 г. до 31 май 2021 г.
По данни на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, за последния отчетен 14-дневен период (29.03-11.04.2021 г.), заболяемостта от COVID-19 на територията на Европейския съюз/Европейското икономическо пространство ЕС/ЕИП е 118,30 на 100 000 население и варира между 25,53 и 860,73 на 100 000 население, като в 39% от държавите от Европейския съюз тя надхвърля определената за ЕС. Регистрираната 14-дневна смъртност за същия период е 7,67 на 100 000 население за ЕС/ЕИП, като варира между 0 и 36,29. В 35,7% от държавите от Европейския съюз надхвърля определената за ЕС.
Удължаването на извънредната епидемична обстановка и прилагането на противоепидемичните мерки в страната цели намаляване въздействието на COVID-19 върху общественото здраве и здравната система.
Правителството осигури също така 83 млн. лв. за допълнителното нетно възнаграждение от 1000 лева за работещите на първа линия за месеците май и юни. От отпусната сума 23 милиона лева са за персонала в структурите на МЗ, който ще продължи да получава подкрепата от 1000 лева за работата си на първа линия. А останалите 60 милиона са трансфер от Министерството на здравеопазването към НЗОК за поемане на нуждите при изплащането на 1000-та лева на договорните партньори на първа линия, както и за осигуряването на сумата от 10 лева за поставена ваксина, също покривана от Здравната каса.

 

Държавният авиационен оператор ще изпълни полет за получаване на Благодатния огън
Кабинетът възложи на Държавния авиационен оператор да изпълни полет по маршрут София - Тел Авив - София за получаване на Благодатния огън от Йерусалим. Полетът ще се осъществи с правителствения Фалкон като преминаването на църковно-правителствената делегация ще бъде през ВИП „А“ на летище София.
Решението на правителството е въз основа на постъпило писмо от Светия Синод при Българската патриаршия.

 

Правителството одобри преразпределяне на финансови средства в рамките на бюджета на МВнР
Правителството одобри преразпределяне на финансови средства в рамките на бюджета на Министерството на външните работи за 2021г.
Неизползваните средства за международни срещи и командировки в чужбина поради ограничителните мерки срещу разпространението на COVID-19 ще бъдат пренасочени към друга бюджетна програма за изпълнение на външна политика.
Промените са в рамките на утвърдения бюджет на Министерство на външните работи за 2021г. и няма да окажат въздействие върху държавния бюджет.

28.04.2021, 16:34 часа
1095 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha