БСП реши: Връща третия мандат още на 5 май, следва служебно правителство и нови избори

БСП реши: Връща третия мандат още на 5 май, следва служебно правителство и нови избори Националният съвет на БСП реши да върне веднага мандата за съставяне на правителство. ”За” предложението на Изпълнителното бюро гласуваха 108 членове на Пленума, ”против” - 0 и ”въздържали се” - 5, с което то бе прието. Решението бе взето на извънредно заседание на Пленума на БСП, което продължи повече от 3 часа. То дойде след като държавният глава Румен Радев изпрати покана за връчване на третия мандат на ”БСП за България” в сряда на 5 май.
Дискусията на пленума обаче се завъртя околок това дали това да се направи бързо или да се изчака 7-дневния срок.
По-рано стана ясно, че Изпълнителното бюро на БСП се е обединило около варианта партията да върне третия мандат за съставяне на правителство и да обясни на хората защо го прави.
Социалистите обсъждаха три варианта, които лидерката Корнелия Нинова представила пред пленума:
1. БСП взема мандата с програма и партиен кабинет. Той обаче няма да мине, признала Нинова.
2. Надпартиен експертен и програмен кабинет Този вариант е също малко вероятно да мине, а и има риск да бъде подкрепен от ГЕРБ, което е опасно за БСП, изразила опасения Нинова.
3. Връщане на мандата и честно обяснение пред хората защо се прави това - на този етап БСП няма подкрепа за промяна нито от избирателите, нито от другите партии на промяната в парламента. А с ГЕРБ и ДПС не може да се направи правителство, категорична била Нинова.
Припомняме, първият мандат отиде при партия ГЕРБ, които имаха най-много, но недостатъчно гласове за съставяне на кабинет. Те го върнаха. Вторият отиде при партия "Има такъв народ", които го върнаха веднага. Съдбата на третият мандат е идентична.
Вече е ясно - отиваме на втори за годината парламентарни избори. След 5 май предстои президентът да назначи служебно правителство. По закон то действа 2 месеца, след което се назначава дата за новите избори. По всичко личи, че те ще са през юли месец.
01.05.2021, 18:26 часа
1919 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha