Вижте как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци преди консумация

Вижте как да почистваме правилно зеленолистните зеленчуци преди консумация Макар повечето зеленолистни зеленчуци да могат да се намерят целогодишно из по-големите магазини или пазари, е сигурно, че е най-добре да се наблегне на консумацията им именно през пролетта.
Причина за това изказване е не само, че тогава е „техният“ сезон и те са най-свежи, но и фактът, че пролетно време организмът ни изпитва недостиг на желязо, което присъства в изобилие в тях.
Колкото и да са полезни зеленолистните зеленчуци обаче, те трябва много старателно да бъдат почистени и измити преди консумация. При направено неотдавна изследване на предлаганите марули, спанак, киселец и други зеленолистни, се оказва, че в над 15% от тях се откриват нитрати, а в над 60% бактерията ешерихия коли, като последната е особено опасна за малки деца, бременни жени и хора с чувствителен стомах.
Това изследване не касае биопродукцията, но е добре да сте наясно, че и там често се намират отклонения от нормите. Всъщност да твърдим, че има продукт, който е на 100% органичен и здравословен, е почти невъзможно.
За щастие, при добро почистване и измиване на зеленолистните, ние радикално намаляваме количеството на токсините, които могат да се съдържат в тях.
Ето какво е важно да знаете и да сте сигурни, че можете спокойно да си похапвате любимата зелена салата:

- Преди да преминете към измиването на листата, трябва да премахнете най-външните, защото там се съдържат най-много токсини. Това важи особено за марулите и пролетните салати, които не са в категорията на биопродуктите.

- Оптималното почистване на зеленолистните зеленчуци изисква тяхното накисване за около 15-20 минути във вода, към която е прибавена някаква киселина като оцет или лимонов сок, защото тя убива до голяма степен бактериите в тях.

- Оказва се, че е най-добре за накисване на зеленолистните да се използва вода, в която е разтворена малко готварска сода. Препоръчителното количество на такъв разтвор е 1 ч.л. сода на 1 л вода.

- Независимо в какъв разтвор сте накиснали зеленолистните обаче, е задължително и да ги измиете после със свежа вода.

- Много често поради липса на време не стигаме до накисването на зеленолистните. В подобен случай е задължително да измиете всяко листо старателно под течаща вода, да премахнете от него излишната влага с помощта на кухненска хартия или центрофуга за зеленчуци и едва тогава да преминете към приготвянето на салата или друг вид ястие.
04.05.2021, 13:10 часа
946 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha