Даниел Смилов: ГЕРБ преиграва за случващото се в парламента

Даниел Смилов: ГЕРБ преиграва за случващото се в парламента "Има известно преиграване от страна на ГЕРБ по отношение на случващото се в парламента. Тази паника от тяхна страна ми се струва като кризисен пиар... Явно хвърлят целия си ресурс да дискредитират всичко, което това мнозинство произведе", коментира пред БНР Даниел Смилов, програмен директор на Центъра за либерални стратегии.
По думите му притеснителни са инсинуациите, че с промените в Изборния кодекс се върви към президентска република.
Той коментира, че ще има промени в ЦИК, но не става нищо драматично, а повечето от промените са малки стъпки в посока модернизация на гласуването. Посочва, че не се работи ефективно по разрешаването на големия проблем с контролирания вот, нито се проучва проблемът с невалидните бюлетини. Посочва, че прекомерният фокус върху изборното законодателство идва твърде много.
"Трябва да се намалят очакванията, че чрез някакви промени в изборното законодателство ще променим коренно политиката в страната. Проблемите на страната са съдържателни и имат малко допирателни с тази тематика за изборните правила", подчерта той.
Според него проблемът на "Има такъв народ" е, че не излизат с достатъчно публична информация. "Поведението им носи големи негативи. Повече яснота в намеренията е задължителна в една демокрация".
Смилов подчерта, че сметки за това как ще изглежда следващият парламент са без кръчмаря. "Явни са тенденции, има инерция. "Демократична България" и "Има такъв народ" ще имат по-голяма представителност".
За промените в Изборния кодекс всички се фокусираха върху състава на ЦИК, а никой не обръща внимание на разширяването на възможностите за избирателно право за хора, които досега бяха по-ограничени - не само в страната, но и в чужбина, във връзка с карантинираните също, коментира пред Би Ти Ви преподавателят по конституционно право в Софийския университет Наталия Киселова. "Има улеснение от гледна точка на кандидатите как ще подават подписки. Има въпроси, които са отложени във времето като район "Чужбина" и въпросът с промените в избирателната система. Заявката е, че след изборите този въпрос отново ще се отвори", смята Киселова.
"В този смисъл ЦИК в момента е функция на парламентарни партии", казва Киселова, която отбеляза, че досега назначенията на президента не са били проблем.
04.05.2021, 14:50 часа
789 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha