Черна статистика: 13 души са загинали в катастрофи по Великден

Черна статистика: 13 души са загинали в катастрофи по Великден 13 души са загинали в катастрофи по време на голямото пътуване за празниците от 29 април до 4 май, показват данните на МВР.
Повечето от тях обаче са инциденти, които нямат връзка с далечни пътувания заради Великден, а са местни инциденти на второкласни пътища.
Въпреки черната статистика за дните около Възкресение Христово жертвите от началото на годината са 104, или с 3 по-малко спрямо същия период на 2020 г. 
21 888 са хванатите да карат с превишена скорост от 29 април до 3 май, или по 4000 на ден. Шофьорите им ще получат фишове, а тези, превишили скоростта с над 50 км/ч в населените места, ще се лишат и от книжките си за 3 месеца. Ако шофьорите са и собственици на колите, автомобилите им ще бъдат спрени от движение за 1 месец.
Без книжки ще останат и 192-мата, карали пияни или надрусани в почивните дни. 24-ма от тях са причинили катастрофи с трима пострадали.
С фишове за дребни нарушения са се сдобили 8193 шофьори. Около 4 пъти по-малко са санкционираните с актове - 2268. При такива нарушения Пътна полиция отнема и точки от контролния талон освен паричната санкция.
3 са основните причини за инцидентите в празничните дни - движението с несъобразена скорост, неправилните маневри и отнемането на предимство. Любопитното е, че повечето катастрофи със загинали не са свързани с пътувания за празниците. Първият, попаднал в черната статистика, е 61-годишен мъж, намерил смъртта си на 29 април. Той бил блъснат от трактор, който карал на задна скорост, в двор в с. Димчево, област Бургас, и починал на място.
На 30 април жертвите са 3. Oколо 2.10 чaса мъж на 51 г. излязъл от пътя и се ударил в дърво, докато се движел по столичното околовръстно. 8 часа по-късно близо до угърчинското с. Голец 73-годишен мъж изгубил контрол над колата си, докато се движел в посока Варна, отклонил се в лявата лента, ударил се в парапет на мост и убил себе си и съпругата си. Третият инцидент със загинал тогава се разиграл в Ямбол.
Моторист пък е единствената жертва на 1 май.
На кръстовището за село Крепост, община Димитровград, кола тръгнала да завива наляво, отнела предимството му и го блъснала. 23-годишният мъж починал на място.
Навръх Великден - 2 май, цели 5-има са загиналите в катастрофи. Още през нощта 21-годишен мъж блъска в Перник скитник, който починал на място.
В следобедните часове моторист пък изгубил контрол над машината си на пътя между Мененкьово и Аканджиево, излязъл от шосето и при падането починал.
05.05.2021, 10:29 часа
677 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha