Президентът Радев обяви нови парламентарни избори на 11 юли

Президентът Радев обяви нови парламентарни избори на 11 юли Президентът Румен Радев обяви, че предсрочните парламентарни избори се очертава да бъдат на 11 юли.
Точно два месеца преди това - на 11 май, се очаква да бъде обнародван указът за назначаване на новата Централна избирателна комисия, за която кандидати ще предложат парламентарните партии по-късно днес.
Според Румен Радев новата комисия трябва да заработи при разпускането на парламента, а според Конституцията изборите са не по-късно от два месеца от него. Т.е. 45-ото Народно събрание ще бъде разпуснато от 12 май, когато ще бъде назначен и служебен кабинет. Така, ако няма извънредни заседание, депутатите ще работят днес и в петък.
"Отиваме към разпускане на парламента и насрочване на предсрочни избори. Но ако и след тях се стигне до патова ситуация да не може да се състави кабинет, България може да изпадне не само в политическа, но и в конституционна криза", каза Румен Радев, след като БСП върна третия мандат неизпълнен. Той призова партиите да избистрят приоритетите си, да осмислят поведението си и да потърсят единодействие за възстановяване на институциите, върховенство на закона, борба с пандемията и др. Според него ни предстоят напрегнати месеци, но президентската институция ще бъде гарант върху демократичните процеси в страната.
Новата Централна избирателна комисия трябва да приеме хронограма за действията преди изборите, която обхваща поне 57 дни (тогава започват консултациите за съставите на районните комисии - бел. авт.), заради което 11 юли се оказва най-вероятната дата, тъй като в България се гласува само в неделя, смятат партийци.
Така предизборната кампания ще започне на 12 юни, а листите с кандидати за депутати трябва да бъдат регистрирани не по-късно от 9 юни.
Предсрочните парламентарни избори ще се провеждат по нови правила - в секциите с над 300 избиратели в страната и в чужбина ще се гласува само с машини, разкриването на секции извън страната се очаква да е по-лесно и др.
05.05.2021, 14:02 часа
1623 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha