Навръх Гергьовден официално бяха открити 47-те Празници на културата „Мездра-май“ /снимки/

Навръх Гергьовден официално бяха открити 47-те Празници на културата „Мездра-май“ /снимки/ С концерт на Музикална формация „Жарава“ към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и на популярния народен певец Николай Славеев в Деня на Мездра - 6 май (Гергьовден), официално бяха открити 47-те Празници на културата „Мездра-май“.
На сцената на площад „България“ виртуозните музиканти и певици от „Жарава“ с ръководител Владимир Величков изпълниха авторски композиции на фолклорна основа, съчетаващи фънк, джаз и поп с български фолклорни инструменти и гласове, както и традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене. Николай Славеев възрадва многобройната публика с изпълнение на знакови песни от своя богат репертоар, между които „Девойко, мари хубава“, „Имала майка“, „Кой уши байрака“, „Катерино моме“ и „Рипни, Калинке“.
„Днес почитаме св. Георги Победоносец. Вече 30 години този верен Христов воин е закрилник на нашия град, каза в словото си при откриването на празниците кметът на Мездра Иван Аспарухов. Нека да измолим от него Божията благословия и той да продължи да ни закриля!
Радвам се, че по време на Празниците на културата „Мездра-май“ ще имаме възможност отново да бъдем заедно. А това е най-ценното нещо, което може да съществува между хората.
Ето защо нека измолим от Христа да ни изпрати своя храбър воин - да бди над нашия град, над вас и вашите семейства, да бъдем живи и здрави! На добър час!“
Програмата на 47-те Празници на културата „Мездра-май“ включва 22 културни, обществени и спортни прояви. Сред тях са седем концерта на местни и гост изпълнители, три премиери на нови книги и две изложби, турнири по футбол, хандбал и лека атлетика.
На сцената вече се изявиха или предстои да се изявят Ансамбъл „Мездра”, Детски танцов състав „Мездренче“, Танцов състав „Хемус” - Враца, Ансамбъл „Пъстрина” - Монтана, Група „Мистик” и Музикална формация „Жарава” - Пловдив, Николай Славеев, Аристос Константину и Амар Гиле, Васко Кръпката, Милена Славова, Александър Колев и рок групите „Catorga”, „Roadwire“ и „Oldenwood“, както и възпитаници на Сдружение „Новото поколение на талантите” и на Център за подкрепа за личностно развитие.
Културният афиш на ежегодния форум допълват шестото издание на „Мездра Рок Фест“ и Седмият фестивал на средновековните традиции, бит и култура „Калето - Мездра 2021“.
 
07.05.2021, 12:49 часа
1039 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha