Д-р Любомир Досев: COVID-19 може да причини възпаление на миокарда

Д-р Любомир Досев: COVID-19 може да причини възпаление на миокарда Д-р Любомир Досев, кардиолог в МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ - Монтана, обясни за пораженията, които COVID-19 може да причини на миокарда или перикарда на сърцето.

Д-р Досев, каква е връзката между COVID-19 и сърдечно-съдовите заболявания?
Инфекцията с COVID-19, като много други вирусни заболявания, може да причинява възпаление на миокарда, което е мускулният слой на сърцето или перикарда – обвивката на сърцето. За съжаление, предвид епидемиологичната обстановка, виждаме все повече пациенти с вирусно засягане на сърцето. При тежко протичане на коронавирус инфекцията, всичко започва като пневмония, но ескалира до сериозно сърдечно-съдово заболяване – това се дължи на така наречената „цитокинова буря“ в организма, която много често уврежда и съдовете на сърцето.

Според американско изследване, 78 % от преболедувалите имат сърдечно засягане, а 60 % незатихнало миокардно възпаление в рамките на няколко месеца. При какъв процент от преболедувалите у нас се забелязват кардиологични поражения?
По-важното е не колко процента имат сърдечно засягане, а колко тежко е то. Имаме много сериозни случаи, успешно „хванати“ навреме след контролен преглед, но има и леки поражения, които не винаги са с „клинично значение“ – тоест, нямат нужда от конкретно лечение. Хората не трябва да се плашат излишно, нашият апел е да има превантивни грижи и самосъзнание за следене на общото състояние след преболедуване.

Всеки, който е преболедувал ли трябва да се прегледа превантивно? И какви са индикациите, че трябва да се обърнем към кардиолог?
Знаете, че ние лекарите винаги апелираме за превенция. И все пак хората, които са изкарали заболяването леко и нямат оплаквания, физически активни са, без следа от непривична умора и задух, могат да отложат контролния преглед. Ако обаче има налице умора (внезапна или непривична) при изпълнение на обичайни битови дейности, усещане за недостиг на въздух и задух при физическо усилие или болки и тежест в гърдите, то задължително трябва да се обърнете към кардиолог, и то в кратки срокове.

Могат ли да бъдат дълготрайни пораженията върху сърдечно-съдовата система?
За съжаление – да. Ако се установи тежко засягане на сърцето, то пораженията могат да са дълготрайни. За да се избегне това е нужно бързо диагностициране и започване на своевременно лечение. През изминалата трудна за всички година, кардиологичното отделение на МБАЛ „Сити клиник – Свети Георги“ - Монтана създадохме кол център, чиято цел е да проследява състоянието на всеки един пациент преминал през отделението. Надявам се с наша помощ, на всички лекари, с допълнително проследяване и лично самосъзнание, да успеем да изградим навик у пациентите, не само у тези преминали през COVID-19, да следят за състоянието си и при нужда да се обръщат към медицинско лице. Не трябва да забравяме, превенцията може да спаси живот.
 
08.05.2021, 10:35 часа
1386 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha