От днес: Бизнесът у нас купува ток от цяла Европа

От днес: Бизнесът у нас купува ток от цяла Европа От днес, 11 май, всеки бизнес в България ще може да си купи ток, да кажем от Германия, ако е с отрицателни цени, с дата на доставка следващия ден. На тази дата стартира пазарното обединение с европейските борси на платформите “Ден напред” през границата с Гърция и от Гърция с Италия.
“На 11 май стартира първото пазарно обединение в сегмента “Ден напред”, което е важно не само за електроенергийния сектор, но и за цялата икономика на страната, тъй като потребители ще имат възможност и достъп до единния интергиран европейски пазар”, каза изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.
С покупката на електрическата енергия едновременно се пазарува и капацитет за мрежата по всички граници. Ако токът е от Германия, то заедно с него е продаден и капацитет за пренос по мрежата от границата между Германия и Австрия, Австрия и Италия, Италия и Гърция и Гърция до България. Сделката се осъществява, ако има свободен капацитет по всички граници, обясни Цачев.
Изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов каза, че от днес с ден на доставка 12 май в рамките на свободния капацитет в мрежата, на границата ни с Гърция ще се осъществи автоматичния обмен на електроенергия и автоматични сделки.
Пазарното обединение предполага автоматично разпределение на трансграничните капацитети заедно с енергията. Ще се увеличи автоматичността в търговията, участниците няма да играят на отделен търг за тези капацитети, а това ще се случва на платформата “Ден напред” заедно със сделката за енергия.
Основните предимства са, че се улеснява търговията, което предполага много повече сделки. Увеличава се конкурентоспособността, защото при свързаност с Гърция ще има много повече оферти “купува” и оферти “продава”. Това увеличава броя на активните оферти, което пък намалява опасността от тези екстремни стойности на цените, които сме наблюдавали няколко пъти - 300, 400 лева за мегаватчас в определени часове. Това няма вече да се случва и намалява възможността за опити за манипулация на пазара, прилагане на пазарна сила, те ще бъдат невъзможни, смята шефът на борсата.
Капацитетът на мрежата на границата с Гърция е 700 мегавата, казва Цачев от ЕСО, а 400 мегавата са възможностите за обмен на енергия на границата между Гърция и Италия.
Константинов заявава, че за търговия на платформата “Ден напред” ще се разчита на 400 мегавата на българо-гръцката граница.
“Надявам се след няколко месеца, към края на септември, това да се повтори на границата с Румъния, където капацитетът е много по-голям - над 1000 мегавата, почти 3 пъти повече. Но това зависи от момента, в който Румъния ще се присъедини към европейския пазар.
Преди няколко дни бизнесът настоя пазарното обединение през Гърция и Италия да се отложи за края на септември, когато ще се осъществи обединение с европейските пазари през румънската граница. Опасенията са, че високите цени на тока на гръцкия и италианския пазар ще повлияят на нашия.
Пазарното обединение не би увеличило обмена на енергия между двете държави - България и Гърция, защото той е зависим от капацитетите, а те са едни и същи преди обединението и след него. Така че не разбирам защо е това опасение, казва шефът на БНЕБ.
И директорът на ЕСО смята, че няма основание за притеснение, че енергията от България ще отиде в Италия или някъде другаде, тъй като капацитетът е един и същ.
11.05.2021, 15:18 часа
762 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha