Крадците излезли във великденски отпуск: Ударите им три пъти по-малко в сравнение с миналата година

Крадците излезли във великденски отпуск: Ударите им три пъти по-малко в сравнение с миналата година Крадците са във великденски отпуск. Ударите им са тройно по-малко в сравнение с празниците миналата година, обявиха от МВР пред „Телеграф“.
Оказа се, че кражбите държат първенството. Те са 230 в цяла България и са тройно по-малко от този вид престъпления през 2020 г., когато са били близо 660.
"Крадците са част от обществото, искаме или не. Абсолютно логично е те също да си ходят по родните места, видяхте какви колони се изнасяха от София и други големи градове. По оперативни данни контингентът е прекарал десетте дни основно зад граница, като у нас са останали най-дребните апаши. От 1 до 10 май са откраднати
Плячката на бандитите през голямото почиване е твърде скромна. „Причината е, че хората са взели парите със себе си, а вече знаят, че у дома не се държат скъпи вещи и бижута. Най-едрите набези са от магазини за техника“, разказаха ченгета. В София са станали за целия почивен период най-много кражби, като броят им е 54. От тях 14 са от магазини, останалите са взломни и домови. На този фон миналата година апашите са изръшкали над 150 обекта. Има и няколко нападения на хора по спирки и в тъмни междублокови пространства. 12 души, и то повечето жени, са станали жертви на грабители. „Отмъкват им чанти с дребни суми и мобилни телефони. Има и няколко случая на откраднати документи“, обясниха полицаи. Кокошкарски са и кражбите в другите големи градове – Пловдив, Бургас, Варна, Стара Загора. В провинцията обаче има и няколко палежа. Те били за разчистване на сметки между комшии, сочат от вътрешното ведомство.
Най-интересното е, че тази година българите са се били на поразия. За периода 1 май, през Гергьовден, та до края на почивния маратон има заявени 40 случая на мелета. Те според криминалисти са по две направления – пиянски сбивания и агресия на пътя между шофьори. Клипове как водачи се млатят по АМ „Тракия“ и „Хемус“ бълваха през десетдневната почивка на поразия. Причините – засичане, изнервеност и бързане към софрата, смятат полицаи.
Две убийства белязаха празничните дни от Великден до Гергьовден. Те са и най-тежките престъпления през този период. Едното е от края на миналата седмица в дуловското село Скала, при което 19-годишен наръга 27 пъти жена, за да я ограби. Вторият брутален случай е от столичния кв. „Факултета“, при който баба преби и удуши внучката си, болна от ДЦП. В момента и двамата извършители са в ареста с постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“. В периода има още едно зверство, което се размина на косъм от убийство - подпалването на сирака Георги в Павликени. Група пиещи мъже по празниците залели с кореселин мъжа, когото целият град познава като добър и отзивчив, и му драснали клечката. В момента той е в „Пирогов“ с 60% изгаряния.
Джебчийките останаха на сухо в голямата почивка, сочат оперативните данни на полицията. От 1 до 10 май са регистрирани рекордните 4 случая. „Дори да не са заявени още толкова, цифрата е своеобразен рекорд. По традиция джебчийките си идват за Гергьовден. Тази година заради локдауна в Европа и строгите мерки обаче не успяха да си долетят. Повечето останаха в Англия, Франция, Германия и скандинавските страни“, споделиха разследващи. Най-интересното било, че и румънците се отказали да идват у нас в празничния период. Причината била, че съседите били наясно с традициите ни и знаели, че хората ще са по родните си места, а не по молове и ресторанти.
 
15.05.2021, 13:25 часа
299 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha