Турската лира поевтиня до ново рекордно дъно

Турската лира поевтиня до ново рекордно дъно В сряда турската лира поевтиня до ново рекордно дъно, след като президентът Реджеп Ердоган призова за намаляване на лихвите в страната през следващите два месеца и каза, че той е разговарял по този въпрос с новия управител на централната банка, съобщава Ройтерс.
Лирата, която е една най-слабо представящите се валути на развиващите се пазари през тази година до голяма степен благодарение на предполагаемото политическо вмешателство в политиката, се срина в началото на търговията в сряда с около 4% до ново историческо дъно от 8.88 лири за един щатски долар, преди да възстанови част от първоначалните загуби, опитвайки стабилизация около 8.60 нивото.
От средата на март насам турската лира се обезцени с около 16%, след като Реджеп Ердоган, самоопределил се като „враг на лихвените проценти“, свали от власт последния уважаван шеф на централната банка, който поддържаше провеждането на строга парична и лихвена политика (политика на по-високи лихви), пише БНР.
Оттогава новият управител на банка Шахап Кавджъоглу поддържа основен лихвен процент от 19%, въпреки че анализаторите очакват неговото намаляване през третото тримесечие на годината. Инфлацията в страната обаче се повиши над 17%, а обезценяването на местната валута засили ценовия проинфлационен натиск посредством вноса.
Турската лита загуби почти половината от стойността си за последните три години и отново започна да поевтинява през миналата седмица поради опасения относно глобалната инфлация и опасността от предсрочни избори в страната.
В сряда вниманието ще бъде насочено към ръководството на централната банка, на Турция, което ще проведе разговори с инвеститори, за да се обсъди банковата политика и икономическите перспективи.
Междувременно турската икономика се възстанови по-добре от повечето други от коронавирусната криза и се очаква тази година трябва да нарасне с около 5%.
02.06.2021, 13:38 часа
590 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha