Обявиха нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса

Обявиха нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса Служебният кабинет представи нови икономически мерки в подкрепа на бизнеса. Те ще бъдат нотифицирани пред Европейската комисия за периода септември-декември 2021 г.
Съществуващият стимул „60/40“ ще бъде продължена за още два месеца.
Заместник министър-председателят по икономическите и социалните политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев коментира, че се наблюдава плавен преход към възстановяване на икономиката у нас.
По думите му тези данни се потвърждават от нивото на безработицата в страната, което към 2 юни е 5.65% или намаляване с над 30% на безработните лица у нас в сравнение с миналата година.
Министърът на икономиката Кирил Петков обясни, че основната цел е била да се вкарат нови оборотни средства в малкия и среден бизнес на страната. Без да се актуализира държавният бюджет, средствата ще бъдат достъпни през различни финансови инструменти.
„Искам да благодаря на Асоциацията на банките, защото имаме огромен капитал в българските банки, но част от тях трудно могат да влязат в засегнатите сектори. Например, туризъм. Ето защо с разрешението на ЕК ние предлагаме гаранционна програма, която ще бъде с размер от над 2 млрд. лв., където българската държава застава като партньор и покрива 50% на риска на банките и до 80% на индивидуалните им позиции“, каза министър Петков.
По думите му тези средства ще влязат в икономиката максимално бързо, защото въпросните кредити към малкия и среден бизнес няма да имат нужда от обезпечение.
04.06.2021, 12:29 часа
806 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha