Нов скандал! Красимир Каракачанов отървал Холандия от опасни отпадъци

Нов скандал! Красимир Каракачанов отървал Холандия от опасни отпадъци Пореден грандиозен скандал с вицепремиера в кабинета „Борисов” 3 лъсна на бял свят. Бившият министър на отбраната Красимир Каракачанов е закупил от Нидерландия два кораба на стойност около 5 млн. лв. с ДДС, които на практика се третират като опасни отпадъци.
Lupa.bg разполага с договора за покупката, който недвусмислено показва това. В чл. 3 от договора е записано следното:
„Купувачът е наясно, че стоките не са в оперативно състояние от 2009 г. Купувачът закупува стоките в полза на българските Военноморски сили на собствен риск, в състояние „каквото и да е”.
Още по-скандалното е защо българското военно министерство под ръководството на Красимир Каракачанов е закупило въпросните „кораби” минен ловец „Мааслуис” и минен ловец „Хелевутслайс”, въпреки факта, че те представляват опасен отпадък. В чл. 12 намираме следното предупреждение:
„Купувачът трябва да вземе предвид действащите закони и разпоредби, както и международни споразумения, по-специално Базелската конвенция за контрол на трансграничното движение на опасни отпадъци и тяхното обезвреждане”.
Тепърва Каракачанов ще трябва да даде отговор на въпроса каква полза имат Военноморските сили на страната от подобни отпадъци и каква е била неговата лична полза от меко казано странната покупка. За капак, в случай че българската страна реши да препродаде корабите, по договор трябва да получи изричното разрешение на Нидерландия.
„Трябва да се дадат още десетки милиони, за да може това нещо да се превърне в кораб! Цялата сделка е директно за прокуратурата”, коментирах специалисти.
Междувременно Lupa.bg научи, че България трябвало да плати още 5 млн. за докарването на корабите, защото те не можели да пристигнат на собствен ход. 
04.06.2021, 14:58 часа
1630 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha