"Свободна Европа": Прикриват ли нещо друго самолетите с фурмите от Абу Даби?

"Свободна Европа": Прикриват ли нещо друго самолетите с фурмите от Абу Даби? Самолети, фурми и шейхове. Санкционирани от САЩ български олигарси, хуманитарна помощ и един спешно излетял министър. Колкото повече детайли научаваме за тази история, толкова по-мистериозна изглежда тя.
"Свободна Европа" получи документи, които засилват подозренията, че вероятно целият сюжет с полетите до Емирствата прикрива нещо друго.
А всичко започна така - два самолета летяха в рамките на два дни по маршрут от София до Абу Даби и обратно през април миналата година. Това се случи в разгара на кризата с COVID-19, когато българите стояха затворени по домовете си и гледаха извънредни пресконференции на Националния оперативен щаб (НОЩ) за борба с коронавируса.
На 13 април, по време на брифинг, ръководителят на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски съобщи, че България е получила помощ от Обединените арабски емирства (ОАЕ) в за справяне с пандемията, а помощта е "медицински консумативи".
И тази новина сложи началото на един от най-мистериозните "хуманитарни бартери", извършени от българското правителство. Не само заради факта, че по-голяма част от медицинските консумативи се оказаха... фурми.
Повече от година след събитията целта на тези два полета остава загадка. Какво е имало на борда им и дали бартерът не е прикривал нещо друго? Защо се е излетяло по спешност до ОАЕ, където два месеца по-рано се е установил, издирваният и обвиняем в България бизнесмен Васил Божков, който по това време заплашва, че ще започне да изнася данни за корупция на най-високо ниво.
Дубай е и мястото, къдто според някои живее и развива част от бизнеса си бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, а част от стоката в самолетите е именно на негова фирма. Малко повече от година по-късно Божков и Пеевски ще се окажат заедно санкционирани от САЩ по закона "Магнитски".
Няколко месеца след полетите, придружаващият самолетите министър на икономиката Емил Караниколов беше уволнен заради съмнения за връзки с Пеевски.
"Свободна Европа" получи документи, които засилват подозренията, че бартерът вероятно е бил прикритие за нещо друго. Те разкриват, че министърът е летял по спешност като частно лице, придружаващ самолети със стоки на санкционираната от Съединените щати фирма "Интръст", собственост на Делян Пеевски.

"Градус" и "Интръст" на борда
На 12 април (неделя) миналата година от летище София са иззлетели последователно два Еърбъса А320 с направление Абу Даби. Това се е случило в рамките на 40 минути, след 14 часа българско време.
Видно от разписанието на полетите, те не са престояли дълго в арабската столица и са се върнали обратно в София в ранната утрин на 13 април (понеделник).
Новината, че от ОАЕ в България са пристигнали дарения от медицински консумативи, беше съобщена на 13 април от ръководителя на НОЩ ген. Венцислав Мутафчийски по време на брифинг. Той каза, че фирмите “Градус” и “Интръст” са платили за полетите, с които в България са доставени медицински консумативи.
Фирмите не са случайни. "Градус" е собственост на братята Иван и Лука Ангелови. Бизнесменът Иван Ангелов е близък с тогавашния премиер Бойко Борисов и играе белот с него, както сам разказа пред комисията за ревизия на предишните управления в 45-ото Народно събрание.
Съсобственикът на "Градус" Иван Ангелов (в средата) седна до бизнесмена Светослав Илчовски, който ден по-рано го обвини в изнудване
Фирмата "Интръст" е еднолична собственост на тогавашния депутат от ДПС Делян Пеевски. В началото на юни тази година Пеевски беше санкциониран от Съединените щати заради корупция по американския закон "Магнитски" и има забрана да влиза в САЩ. Американското правителство наложи и санкции на редица фирми, контролирани от него, сред които и "Интръст".
Според разпространената преди година официална информация фирмите "Градус" и "Интръст" са поели разходите по полетите на двата самолета.
От правителствената пресслужба тогава казаха, че срещу 32 тона храни България е получила "15 тона медицински консумативи – маски, ръкавици, дезинфектанти и облекла, както и храна”.
Тази информация беше опровергана от разследване на "Биволъ", от което стана ясно, че т.нар. дарение съдържа основно фурми.
Пред Свободна Европа служител на Министерство на икономиката каза, че във ведомството няма документи, свързани с това пътуване, защото полетът е бил "специален".

"Сбърках, сбърках"
Темата с т.нар. "хуманитарен бартер" с ОАЕ излезе отново на дневен ред покрай работата на временната парламентарна комисия за ревизия на управлението на ГЕРБ. На едно от заседанията й беше изслушан собственикът на "Градус" Иван Ангелов по сигнал за корупция и търговия с влияние.
Изслушването на Иван Ангелов преобърна известните до момента факти около бартера. От думите му стана ясно, че дарението от фурми е било “търговска сделка”.
“От фурмите сме на печалба”, каза Ангелов и допълни, че "това беше една успешна бизнес сделка в контекста на всички бизнес сделки, които правим с тези държави”. Няколко дни по-късно той каза, че е сбъркал.
Това стана повод Свободна Европа да поиска допълнителна информация от всички институции, посочени като ангажирани в т.нар. бартер, и да подреди известното до момента.

Министър като частно лице
Емил Караниколов беше посочен като официалното правителствено лице, придружавало самолетите до Абу Даби. Оказа се, че това не е съвсем така.
Свободна Европа получи командировъчната заповед на Караниколов, която е издадена два дни след завръщането му в България. Това означава, че той е бил в ОАЕ като частно лице.
Караниколов е командирован със Заповед от 15 април на “основание чл. 5, ал. 1 и 2 от Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина за обсъждане на глобалната пандемия в борбата с COVID-19 с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег и за осигуряване на превозването на подкрепа, осигурена от страна на българския бизнес под формата на хранителни стоки и реципрочно получаване на медицински средства за България”.
В цитираната наредба пише, че “командироването или изпращането на специализация в чужбина се извършва въз основа на писмена заповед”. Към момента на качването на Караниколов на борда на самолета такава не е имало.
Въпреки, че формално Караниколов не е представлявал държавата, в съобщението на правителствената пресслужба тогава се казва, че пътуването му е било "знак за солидарност и приятелство". Караниколов е обсъдил с държавния министър в правителството на ОАЕ Ахмед Али Ал Сайег и "двустранното сътрудничество между ОАЕ и България в контекста на предизвикателствата в следствие на пандемията COVID-19”.
В отговор до Свободна Европа от правителствената пресслужба казаха, че командировъчна заповед със задна дата е допустима "в случай на непредвидено спешно пътуване, което се реализира в почивен ден". От там допълват, че в какво качество е изпратен командированият, "се определя от изпращащата страна".
В заповедта за командировка пише, че разходите по командировката за “пътни, дневни, квартирни и медицинска застраховка са за сметка на Министерство на икономиката”. Очевидно стандартен текст, който обаче влиза в противоречие с твърдението на ген. Мутафчийски, че фирмите са поели разходите за пътуването.

Кое е било толкова спешно?
Още по-любопитен е отчетът на Караниколов за командировката. В него той казва, че на 12 и 13 април 2020 г. е осъществел "спешна командировка" до ОАЕ с цел "обсъждане на глобалната пандемия и борбата с COVID-19" с Ахмед Али Ал Сайег, който отговаря за координацията на отношенията с България.
Елементът на спешност влиза в противоречие с твърденията на Караниколов след завръщането му от Абу Даби. Тогава той каза, че "от 2 години работя по този проект - български храни да стъпят на техния пазар". Не става ясно защо при наличието на такава предварителна подготовка министърът е излетял по спешност в почивен ден и то, за да обсъжда "глобалната пандемия".
В отчета за командировка няма и дума за някаква предварителна подготовка. Караниколов пише, че "използвахме възможността да осигурим превозването и предаването на подкрепа, осигурена от българския бизнес под формата на хранителни стоки" и реципрочно доставяне на "медицински предпазни средства".
В отчета си Караниколов не е отбелязал, че по-голямата част от обратния товар всъщност са били фурми. Но пък пред медиите след завръщането си каза, че "фурмите са ни предоставени от производители на фурми. Когато разбраха, че медиците ни имат нужда от медицински консумативи, те най-благородно закупиха консумативите и ги дариха".
В последното изречение от отчета си Караниколов моли "по изключение" командироването му да бъде оформено със задна дата.

Връзките с Пеевски и Борисов
"Историята с фурмите беше най-обикновена спекулация на Шиши. Може би и на Бойко". Така Васил Божков коментира в социалните мрежи пътуването на Караниколов до ОАЕ, но не става ясно защо започва да говори за това събитие.
"Какво е имало в тези самолети на път за Дубай не мога да кажа. Сделката не е на държавно ниво. Това е частна сделка, опитана да се прикрие под формата на междудържавни отношения", казва Божков.
Според него целта на 14-дневната карантина, в която беше поставен Караниколов, непосредствено след завръщането му, е била с цел да бъде скрит.
"Все едно е под карантина. Имаше някакви гафове. Някакви пари, дадени на Пеевски пак от банката [вероятно има предвид ББР - б.а.], която е под негов контрол – да не отговаря на въпроси, да не го питат. Излезе 14 дни в карантина. Интересно защо трябва един министър да идва до Дубай. Да кара два самолета с месо. Това работа на министър ли е? Може би е имало нещо друго в тези самолети, освен месо", каза Божков.
В средата на юли и след началото на антиправителствените протести Емил Караниколов беше освободен от поста министър на икономиката. Тогава премиерът поиска оставката и на министрите Владислав Горанов и Младен Маринов, “за да да се опровергаят внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и ДелянПеевски”.
В последствие Борисов така и не изговори ясно какви точно са обвързаностите на тримата с ДПС и Делян Пеевски.

Фурмите "за защита живота и здравето на хората"
"Свободна Европа" получи от Българския червен кръст (БЧК) документите, свързани с бартера с фурмите. От тях се вижда, че те са били "изоставени в полза на държавата".
На 13 април 2020 г. министърът на икономиката е изпратил писмо до Агенция “Митници”, с което съобщава, че с два полета в министерството са получени пратки, които представляват предпазни средства и други стоки, предоставени от ОАЕ, под формата на безвъзмездна помощ във връзка с борбата с COVID-19 и са предназначени за БЧК, който ще ги използва по предписание на НОЩ.
Два дни по-късно заместник-директорът на митниците е предоставил на БЧК безвъзмездно 12 245 кг фурми, които да “послужат за защита живота и здравето на хората, изоставени в полза на държавата стоки – “фурми”.
Стоката е предадена на БЧК по силата на параграф в Закона мерките и действията по време на извънредното положение, където се казва, че “по време на извънредното положение и два месеца след неговата отмяна Агенция "Митници" може да предоставя безвъзмездно задържани, иззети, отнети и изоставени стоки, които могат да послужат за защита на живота или здравето на хората, на лечебни заведения, Българския червен кръст, детски градини, училища, социални заведения, държавни и общински учреждения”.
Чистото тегло на фурмите без опаковките е 9232 кг. Половината от тях са дадени на Главното мюфтийство, останалата част е разпределена към областните структури на БЧК и също е раздадена, а бизнесменът Иван Ангелов каза, че се е объркал.
"Свободна Европа" не успя да открие Емил Караниколов и Васил Божков за коментар. Опитите за връзка с Божков бяха направени преди той да бъде санкциониран от Съединените щати по закона Магнитски.
08.06.2021, 13:49 часа
10318 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha