Търнава плаче! Почина най-големият земеделски производител Любчо Чомаковски /снимки/

Търнава плаче! Почина най-големият земеделски производител Любчо Чомаковски /снимки/ Напусна ни най-големият земеделски производител в Търнава Любо Чомаковски, научи агенция BulNews. 
Той е починал внезапно вчера, на 77-годишна възраст, от инсулт. Любчо Чомаковски е роден на 4 декември 1943 г. в село Търнава. Целият си живот прекарва в родната си къща в Село Търнава. От 1957 до 1961 г. учи и се дипломира в Белослатинската гимназия, а от 1961 г. до 1963 г. отбива военната си служба, която завършва с отличие в Чирпан. През 1965 г. се дипломира с отличие в Техникума по механизация на селското стопанство в Ямбол, а през 1970 г. се дипломира като машинен инженер на селскостопанска техника в Русе. Трудовият му път започва като главен инженер на ТКЗС в Търнава. Едва година по-късно става най-младият член на Управителния съвет на АПК „Скът“ и главен инженер на БЕТС в Бяла Слатина. От 1973 до 1976 е заместник-директор на базата за ремонт при АПК „Скът“, а през 1977 става главен инженер на клоново стопанство в село Алтимир. От 1978 до 1980 г. е главен инженер в предприятието за угояване на телета в Бяла Слатина. Едновременно с това специализира 2 години във ВИММЕСС, дипломира се с отличие и става първия инженер-специалист в общината. От 1980 до 1983 г. е зам.-директор на ДПП „Първи май“, а година по-късно става зам.-председател по механизацията на АПК „Скът“. 
От 1984 до 1990 г. е бил директор и генерален директор на ДАП в Бяла Слатина, като по време на управлението му то става национален първенец, за което се носят легенди и до днес. От 1990 до 1993 г. е бил началник на Водното стопанство във Враца. След това се превръща в най-големия земеделски производител в Търнава, какъвто остава до смъртта си. 
Любчо Чомаковски е преминал е през всички преходи и е запазил доброто си име през всичките години. През 2013 година е удостоен със званието „Почетен гражданин“ на Бяла Слатина. Високото отличие му е присъдено заради активната му обществена дейност и щедрото дарителство. Преди около 7 години е получил награда за работодател №1 на България за малък частен бизнес, разкрил най-много работни места по програми и мерки за заетост.  
Любчо Чомаковски има двама амбициозни синове, които следват примера му. Николай Чомаковски е собственик и управител на една от най-успешните фирми от строителния бранш в страната "Пайп Систем", а Стилиян Чомаковски - успешен земеделец и бизнесмен, който е основният дарител на родното си село.
"Имаше един девиз: Обичам красивото повече от живота", споделя през сълзи сина му Стилиян Чомаковски.
Погребението на Любчо Чомаковски ще бъде на 10.06 /четвъртък/, от 12 часа, в храм "Св. ап. и ев. Лука" в Търнава. 

Агенция BulNews изказва съболезнования на близките на починалия. 
Бог да го прости! 
 
09.06.2021, 08:50 часа
5715 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha