Чипровци стана център на приятелството с Армения /снимки/

Чипровци стана център на приятелството с Армения /снимки/ Чипровци стана център на приятелството с Армения, съобщи директорът на историческия музей в града д-р Анита Комитска.
 В залата на килимите в музея арменски деца показаха своето изкуство.
„Идеята е по един ден в годината да посветим на етносите и народите, с които живеем от векове. Първи са арменците, защото двата народа са заедно от векове. Арменци и прабългари са се сражавали заедно в битката на Армения с Персия през пети век. Тогава са се заселили и първите арменци на Балканския полуостров. През Средновековието е втората вълна, а в годините на Третото българско царство след геноцида в Западна Армения цар Фердинанд и цар Борис Трети приемат в България хиляди арменски бежанци", подчерта Комитска.
Днес в България арменците са около 10 000. В Чипровци бяха деца и възрастни от общоарменския благотворителен съюз „Парекордзаган" - София. Организацията работи за съхраняването и популяризирането на арменската култура в България.
Пред жители и гости на Чипровци деца от неделното училище „ХайЛер" представиха арменска поезия, танци и песни. Всичко обаче започна с „Арменци" на Яворов.
За големия Пейо Яворов арменски деца научават от ранното си детство. В столицата Ереван дори има училище, което носи името на поета, възпял мъката и мечтите на арменския народ по време на геноцида.
„Армения и България се докосват и доближават в различни аспекти - история, светоусещане и стремеж към развитие. Като опознаваме вярата, бита, културата и историята си, ще обогатим себе си и идващото поколение.", подчерта Гроника Кавафян, председател на общоарменския благотворителен съюз.
Неделното училище се посещава от 25 деца на различна възраст. Там те усъвършенстват арменския си, запознават се с културата на своята страна, обясни почетният председател на съюза Соня Авакян - Бедросян, която от три десетилетия се грижи за запазването на арменската идентичност в България и по света.
13.06.2021, 16:55 часа
655 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha