Жители и гости на Елисейна отбелязаха храмовия празник на местната църква /снимки/

Жители и гости на Елисейна отбелязаха храмовия празник на местната църква /снимки/ На 14 юни по нов стил жители и гости на мездренското село Елисейна отбелязаха храмовия празник на местния православен храм „Св. пророк Елисей”, построен през 1905 г. По този повод водосвет за здраве и благоденствие на хората от старопланинското селище, известно в миналото у нас и в чужбина с първото металургично предприятие в България за добив на черна мед, отслужи енорийският свещеник на селото Антон Петков. 
Храмовия празник уважиха кметът на общината Иван Аспарухов, кметът на Елисейна Валентин Илиев и неговите колеги от района на Искърското дефиле Цветелина Христова, кметски наместник на с. Очиндол, и Светла Димитрова, кметски наместник на с. Злидол. 
Най-малкият поклонник беше 11-месечният Евиан, първороден син на сем. Васил и Илияна Иванови. 
По-сетне отец Антон освети овнешката курбан чорба, приготвена от майстора готвач Димитър Пунчев, известен като Митко Кръчма̀ро. 
Накрая всички седнаха на обща трапеза в черковния двор, в който през 1920 г. е въздигнат войнишки паметник в памет на редник Иван Кръстев Иванов-Дерибечков  (1886-1916 г.) и на редник Анастас Кръстев Иванов (1877-1917 г.), загинали по време на Първата световна война 1915-1918 г.  
На 27 юни - деня на Св. пророк Елисей по стар стил, жителите на Елисейна ще отбележат събора на селото, а на 31 юли ще почетат оброка „Дървото“ в местността „Рудината“. 
 
14.06.2021, 16:55 часа
1291 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha