Eкостикерите на колите влизат в сила от 12 юли

Eкостикерите на колите влизат в сила от 12 юли Скоро годишните прегледи на автомобилите ще имат нов компонент. От 12 юли ще бъде издаван нов модел стикер, съдържащ данни за емисиите, отделяни от автомобилите. 
Т.нар. "екостикери" се разделят на 5 категории. Петата категория е за електрически и хибридни автомобили. Тези категории не отговарят на европейските - от 1 до 6, зададени от производителя, а са определени от българските власти.
Целта на тези стикери е в дни, когато има завишени нива на вредните емисии, общините да ограничават достъпа до централните части на градовете за автомобили, които замърсяват въздуха.
"Стикерът ще е с информация за екологичната група, техническа изправност, валидността на прегледа за техническа изправност и екологичната група на превозното средство. Ще има вграден чип, който ще чете от устройство", обясни Бойко Рановски, директор на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". 
Ако тази година вече е извършен технически преглед, срокът му остава валиден. Ако обаче в рамките на този период бъде въведено ограничение за влизане в градовете, на автомобилите с по-ниска еко категория, водачите трябва да посетят пунктовете за втори път, за да им бъде направено измерване на емисиите и съответно дадена категория, на която отговарят.  
Талонът за технически преглед не отпада, но в бъдеще се предвижда такава възможност.
16.06.2021, 13:09 часа
691 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha