ООН: Загубите в туризма заради пандемията могат да достигнат 4 трилиона долара

ООН: Загубите в туризма заради пандемията могат да достигнат 4 трилиона долара Икономическото въздействие от спада в туризма след появата на пандемията може да достигне 4 трилиона долара, се казва в доклад на ООН, предаде БГНЕС.
Според съвместния доклад на Световната туристическа организация на ООН и Конференцията по търговия и развитие липсата на широко разпространена ваксинация в развиващите се страни води до нарастващи икономически загуби.
Избухването на световната пандемия от коронавирус доведе до почти пълното спиране на международните въздушни пътувания през по-голямата част от миналата година. Това проби дупка от 2.4 трилиона долара в туризма и свързаните с него сектори миналата година. Докладът предупреждава, че подобна загуба може да се случи и тази година, в зависимост от разпространението на ваксините за COVID-19.
Спадът в туристическия сектор, причинен от пандемията, може да доведе до спадане на БВП от 1.7 на 2.4 трилиона долара, което прибавено към предишните показатели за 2020 г., ще доведе до общи загуби от около 4 трилиона долара.
Авторите на доклада обръщат внимание на значителното въздействие на масовата ваксинация върху туристическия сектор. В страни с висок темп на ваксинация икономическите загуби няма да бъдат толкова високи, колкото в страни, където ваксинацията е бавна или едва започнала.
Докладът констатира, че "асиметричното прилагане на ваксини увеличава икономическия удар, който туризмът е претърпял в развиващите се страни, тъй като те могат да представляват до 60 процента от загубите в глобалния БВП." Той отбелязва, че вече е претърпян и най-големият спад в туристическите пристигания през миналата година, който се оценява на между 60% и 80%.
Въпреки че секторът на туризма се очаква да се възстанови по-бързо в страни с високи нива на ваксинация, като САЩ, не се очаква международният туризъм да се върне на предпандемични нива преди 2023 г.
30.06.2021, 13:29 часа
412 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha