За седма поредна година ДП РАО се обедини със страните от Дунавския басейн /снимки/

За седма поредна година ДП РАО се обедини със страните от Дунавския басейн /снимки/ Служители от специализираните поделения на ДП РАО в Козлодуй, членове на техните семейства и приятели се събраха в „Ботев парк“ на 2 юли, за да се включат в отбелязването на Международния ден на река Дунав за седма поредна година. За да даде старт на Деня и да пожелае успешна дейност, към доброволците се присъедини и изпълнителният директор на Предприятието – Дилян Петров.
По традиция доброволците се погрижиха най-напред за облагородяването на алпинеумите, разположени около паметната плоча на капитана на парахода „Радецки“ Дагоберт Енглендер. Успоредно с дейностите по засаждане на нови растения група от десетина души със съдействието на еколог,  служители и техника на Община Козлодуй се зае с почистването и оформянето на  растителността в горичката южно от музейния кът „Новата станция на България“.  След  извозването на четири камиона зелени отпадъци на мястото се откроиха стари и красиви дървета. Друга част от доброволците почисти от отпадъци пространството около паметника на Христо Ботев и бреговата ивица под него.  
Съпътстващата програма на събитието даде възможност на децата да осмислят грижата за реката чрез разнообразни дейности. Част от тях намериха слънчевия ден за подходящ да претворят дунавските пейзажи върху платна, които ще оформят бъдеща изложба в новата сграда на Информационния център на предприятието. Други предпочетоха да обходят поречието на реката и да съберат природни материали за участие в международния конкурс Dunabe Art Master 2021, организиран от Глобалното партньорство по водите в Централна и Източна Европа и Международната комисия за защита на река Дунав. В него ще се включат и децата, които успяха в рамките на инициативата да създадат концепция и да заснемат кадри за кратък видеоклип. Денят се оказа изключително подходящ и за наблюдение на птиците, обитаващи бреговете на реката край Козлодуй. В близкото полезрение на биноклите освен малката бяла чапла попаднаха и защитените в България черен щъркел и малък корморан, който е и световно застрашен вид. Той не се притесни да се нахрани на метри от брега и бе благосклонен към любопитството на децата. Неочаквано дори за специалистите в наблюдението на 2 юли попаднаха и по-рядко срещани птици – ято от 19 лопатарки и ято от 16 блестящи ибиси.
В края на инициативата деца и възрастни показаха знанията си за Дунав чрез участие във викторина с малко известни факти за реката. 
В тазгодишното честване на Международния ден на река Дунав се включиха над 30 деца и повече 40 възрастни, като ясно се открои тенденцията с всяка изминала година броят на доброволците да се увеличава.

Денят на река Дунав се отбелязва ежегодно на 29 юни – датата, на която 13 държави и Европейската комисия подписват международната Конвенция за опазване на река Дунав. Мисията на инициативата  е да привлече вниманието към опазване на реката и нейните притоци. През 2004 година за първи път е честван Денят на една от най-големите речни системи в Европа, на хората и дивата природа, които се намират в нейния регион.
02.07.2021, 16:43 часа
1001 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha