Заради увеличението на тока и газта: Хранителните стоки поскъпват

Заради увеличението на тока и газта: Хранителните стоки поскъпват Основните хранителни стоки ще поскъпнат заради увеличените цени на електрическата енергия от 1 юли, на природния газ и петрол, съобщи председателят на Асоциацията за защита на потребителите (АЗП) Пейо Майорски.
По-високите цени на суровините няма как да не доведат до поскъпване на хляба, млечните и месните продукти, смята Пейо Майорски. От Асоциацията за защита на потребителите вече отчитат увеличение в стойностите на някои храни. Най-драстично е поскъпването на олиото. Само за две седмици цената му се вдига с между 0.8 и 8.5 на сто, като най-голямо е увеличението в София и Перник. В резултат, средната цена за страната в големите супермаркети нараства с 1.6 на сто, до 3.70 лв./литър. Само за сравнение в началото на годината бутилка олио е струвала на едро 2.50 лв., при 3.23 лв. през юни. В малките магазинчета цената му вече надхвърля 4.15 лева за литър.
Повече плащаме и за килограм охладено пиле. През юни цената му се е повишила в почти цялата страна между 4.2 и 12.5 на сто, като отново най-голямо поскъпване има в Перник и София. Така килограм пиле се продава от 4.99 лв./кг (Разград и Силистра) до 5.39 лв./кг (Перник и София).
Същото се случва и с цената на захарта - в магазините в почти всички области тя се продава с 3.6 - 5.3 на сто по-скъпо. Най-много продуктът поскъпва във Видин, Враца и Монтана. Това води до увеличение на средната за страната цена в големите супермаркети с 4.3 на сто, до 1.44 лв./кг.
Магазините в София и Перник са вдигнали най-много и цените на брашното с 8.5 на сто в двата града. В търговските вериги килограм от него се продава от 1.15 лв./кг (Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен) до 1.39 лв./кг (Бургас, Сливен и Ямбол).
Млечните продукти също не отстъпват по ръст на цените. Най-голямо увеличение има при цените на едро на прясното и киселото мляко - с 2 на сто, както и при сиренето, като на едро то вече се продава за над 7 лева за килограм, посочват от асоциацията.
03.07.2021, 10:38 часа
784 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha