Британски учени: По-дълъг интервал между дозите на "Pfizer" - повече антитела

Британски учени: По-дълъг интервал между дозите на "Pfizer" - повече антитела По-дълъг интервал между първата и втората доза на ваксината срещу COVID-19 на "Pfizer/BioNTech" кара имунната система на организма да произвежда повече антитела за борба с инфекцията, смятат британски учени, цитирани от Би Би Си.
Според експерти тези констатации подкрепят решението на Обединеното кралство за удължаване на интервалите на дозиране от първоначалната препоръка от три седмици. Изглежда, че интервалът от 8 седмици е най-добър за справяне с варианта Делта.
В края на 2020 Великобритания първоначално удължи периода на поставяне на двете дози до 12 седмици.
С напредването на ваксинационната програма обаче във всички възрастови групи - вече на всички над 18-годишна възраст е била предложена поне първа доза - хората са насърчавани да се стремят да получат втората си доза по-рано - след осем седмици.
В проучването изследователите сравняват имунните отговори на 503 служители на Националната здравна служба, които са получили двете дози през различни интервали през 2020 г. и началото на 2021 г., когато вариантът Алфа, идентифициран за първи път в Кент, бързо се разпространяваше.
Нивата на антителата в кръвта им са били измерени месец след втората доза ваксина. 
Проф. Сузана Дуанчи, главен изследовател в проучването, към Оксфордския университет, заяви, че две дози са по-добре от една, но времето на втората е малко гъвкаво в зависимост от обстоятелствата.
За настоящата ситуация във Великобритания тя посочи, че най-добрият интервал е 8 седмици.
Според данни на Агенцията по обществено здраве на Англия ваксината на "Pfizer" е ефективна за намаляване на нивата на сериозни заболявания, прием в болница и смърт, дори след една доза.
Министърът на ваксините Надим Захави заяви, че заключенията от проучването са важни не само за Великобритания, но и за света, като ни помагат да разберем по-добре механиката, която стои зад имунния ни отговор на COVID-19, и значението на получаването на двете дози ваксина.
Той призова всеки възрастен човек да приеме две дози от ваксината, за да защити себе си и хората около нас.
23.07.2021, 11:49 часа
366 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha