МВнР предлага гласуване по пощата

МВнР предлага гласуване по пощата Министерството на външните работи предлага гласуване по пощата с активна регистрация за избирателите в чужбина, обяви служебният министър Светлан Стоев.
По думите му, за да бъде по-добра организацията на вота зад граница, от министерството предлагат сформирането на районна избирателна комисия „Чужбина“. Прогнозата на министерството е, че за президентския вот през есента ще бъдат отворени между 900 и 1000 секции зад граница.
„При положение, че има политическа воля, МВнР е предоставяло нееднократно информация как се правят избори в чужбина по пощата и това не е нещо, което трябва да се измисли, въпросът е да се поеме по този път“, заяви Стоев.
До 30 юли трябва да бъдат предадени всички изборни книжа от вота на 11 юли, като най-трудно е връщането на документацията от Република Южна Африка и Австралия, председателят на работната група „Избори“ във ведомството Иван Кондов:
„В РЮА за съжаление определеният да прибере книжата служител е дал положителен тест за COVID-19 и цялото посолство в момента е под карантина. А в Канбера са въведени много строги ограничения и в момента просто не можем да изпратим никого, за да прибере книжата“.
782 избирателни секции бяха отворени в 68 държави за вота на 11 юли. Оценката на външното министерство е, че организацията на изборния процес е била успешна.
Отминалите избори на 11 юли бяха първите, в които машинният вот бе задължителен с изключение на секциите, в които бе невъзможно провеждането му.
Промените в Изборния кодекс, направени от 45-ото Народно събрание, поставиха предизвикателство пред организирането на вота в чужбина. Министър Светлан Стоев ще присъства на отчета на организацията на изборите зад граница по новите правила.
23.07.2021, 13:49 часа
338 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha