Разбиха мащабна международна група за превозване на нелегални мигранти през Турция

Разбиха мащабна международна група за превозване на нелегални мигранти през Турция Разбиха международна престъпна група, превозила над 350 нелегални мигранти през Турция, с българско участие, съобщиха от прокуратурата.
Специализираната прокуратура взе участие в международен екип за разследване заедно с гръцките власти, при което е разкрита организирана престъпна група, превеждала нелегални мигранти през държавната граница на Гърция.
В края на 2018 г. в Специализираната прокуратура е започнато разследване на организирана престъпна група, създадена с цел да превежда мигранти през държавни граници, но не през установените за това места.
Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие – Евроджъст, координира и оказа помощ на гръцките и българските правоохранителни власти, за да спрат дейността на международна организирана престъпна група за превоз на нелегални мигранти с цел имотна облага.
В деня на извършване на едновременни координирани действия по разследването на територията на двете държави са задържани общо 11 души, пет на територията на България, заподозрени в съпричастност към престъпната дейност.
Нелегалните мигранти са превозвани през сухопътната граница от Турция в Гърция, но не през определените за това места, с мощни високопроходими моторни превозни средства до региона на град Солун. Българската част от организираната престъпна група е осъществявала логистична подкрепа за незаконното преминаване на държавна граница, като е предоставяла необходимите автомобили.
Организираната престъпна група е действала от 2 години, превозила е около 350 нелегални мигранти при общо 56 незаконни преминавания на границата на Република Гърция. Мигрантите са плащали между 2000 и 2500 евро на човек, а при едно преминаване през границата са превозвани 15 човека.
При едно от нелегалните преминавания през границата поради управление с висока скорост е настъпило пътнотранспортно произшествие. В резултат един от членовете на престъпната група е загинал, а 30 мигранти са ранени.
За извършване на незаконната си дейност престъпната група е използвала повече от 89 луксозни високопроходими моторни превозни средства, предоставени от българските участници в групата. Останалите членове - гръцки, турски и грузински граждани, са организирали и извършвали незаконните преминавания през границата на Гърция.
В деня на едновременните координирани действия по разследването са извършени претърсвания и изземвания в България и Гърция на 15 места, иззети са 29 моторни превозни средства, компютри, GPS оборудване, мобилни телефони, документи, пари и устройства за добиване на биткойни.
В България са иззети 11 превозни средства, над 30 телефонни апарати, множество документи, GPS оборудване, над 4000 евро и машина за добиване на биткойни.
Разследването на дейността на организираната престъпна група е започнало в края на 2018 г., а през месец септември 2020 г.
Евроджъст е съдействал за създаването на първия по рода си съвместен екип за разследване между гръцките и българските правоохранителни органи. Европол е предоставил допълнителна помощ на международния екип за разследване, като е осигурил полицейски служители на мястото и в деня на провеждане на операцията.
В международното разследване от гръцка страна са взели участие отделът за екстрадиция и международна правна помощ в Апелативна прокуратура-Солун, и отделът за организирана престъпност на Окръжна прокуратура в град Солун. От българска страна операцията е ръководена от Специализираната прокуратура, която е координирала и ръководила действията на Следствен отдел към Специализирана прокуратура и ГДБОП-МВР. 
23.07.2021, 16:29 часа
750 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha