Проведоха занимание, посветено на "Златният век на цар Симеон" в мездренската библиотека

Проведоха занимание, посветено на "Златният век на цар Симеон" в мездренската библиотека Петъчното занимание по история в мездренската читалищна библиотека беше посветено на "Златният век на цар Симеон" с гост - лектор Светла Дамяновска - гл. експерт "Културно наследство и религиозни дейности" в Община Мездра, творец и доброволец на библиотеката, съобщиха от институцията.
Акцентът беше поставен върху развитието на книжовността, книжовните школи и изкуството като представяне на Преславската керамична школа, чието начало е поставено при царуването на цар Симеон. В лекцията обстойно бе представено зараждането на българския език, сплотяването на славяни и българи в една нация, появата на книжовниците и обособяването на двата книжовни центъра - Преслав и Охрид, дейността на учениците на светите братя Кирил и Методий. Интерес предизвикаха намереното златно съкровище от накити на принцеса в района на Преслав, както и използваните орнаменти и направените мозайки от керамични плочки в царския двор в Преслав.
Заниманията приключиха с рисуване на момента, който силно е впечатлил участниците. Те избраха да се опитат да измислят керамична плочка в стила и духа на някогашните творения на преславските керамични майстори.
24.07.2021, 09:15 часа
839 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha