Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете какао всеки ден

Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете какао всеки ден Вкусната какаова напитка е любима на мнозина. Ако тя ежедневно присъства в менюто ви със сигурност ще ви е интересно да разберете какво точно се случва с тялото ви при нейната консумация.

1. Набавяте си почти цялата дневна доза от желязо и мед
Натуралното какао на прах съдържа голямо количество полезни за организма минерали. Това са калий, мед, магнезий, калций, желязо, цинк, манган, както и витамини от група В и РР. Консумацията на една чаша от напитката ни набавя почти цялото количество от дневната доза желязо и половината от препоръчителната дневна стойност мед.

2. Кръвоносните съдове и сърцето ви ще укрепнат
Двата основни минерала в какаото - мед и желязо укрепват кръвоносните съдове, сърцето и нервните влакна.

3. Ще се предпазите от тумори
Друго предимство на какаото е богатият му антиоксидантен състав. Флавоноидите в него предпазват клетките на тялото от окисляване и предотвратяват образуването на тумори.

4. Кръвното ви ще се понижи
Полезните вещества в какаото, освен всичко друго, стимулират образуването на азот, който помага за отпускане и разширяване на кръвоносните съдове. По този начин кръвното налягане се понижава, а кръвоносните съдове укрепват. Това предотвратява развитието на исхемична болест на сърцето, инфаркт и инсулт. За съжаление именно болестите на сърдечно-съдовата система често са съпътствани от хроничен стрес.

5. Ще се регулират хормоните на стреса
Какаото има способността да се бори със стреса, регулирайки хормоните кортизол и катехоламин. Какаовата напитка помага за премахване на излишъка от тези хормони, като по този начин намалява чувствителността на организма към стрес на биохимично ниво.

6. Настроението ви ще се подобри
Наред с това консумацията на какао се свързва и с друг положителен ефект - освобождаването на хормоните на радостта серотонин и ендорфини. Благодарение на тях по-лесно ще се избавите от натрупаното напрежение.

7. Мозъчната ви дейност ще се подобри
Според невролозите Симоне Камандола и Марк Матсън редовната консумация на какаовата напитка или тъмен шоколад подобрява мозъчната дейност, намалява риска от развитие на свързани с възрастта дегенеративни заболявания и предпазва нервните клетки от разрушаване. Но заедно с антистресовия си ефект, какаото стимулира активното кръвообращение в мозъка, което може да ви е от полза при психически дейности, но едва ли ще ви се отрази добре преди лягане.
Консумацията на големи количества какао не се препоръчват за хора със сериозни заболявания на сърдечно-съдовата система, бъбречни и чернодробни заболявания, както и с язва в остър стадий или уролитиаза.
25.07.2021, 14:00 часа
658 1
Коментари

и още :::

25.07.2021, 19:07 часа
ще се натъпчете с пурини , после ще имате камъни из туловището си , после ще тръгнат да се местят и ще пищите и ще се кефите на макс и ще проклинате и какаото и илон мъск , та да ви олекне . Гарантирано!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha