Съставът на кабинета е важен за ДПС, но ИТН няма намерение да го обсъжда с тях

Съставът на кабинета е важен за ДПС, но ИТН няма намерение да го обсъжда с тях Освен приоритетите на правителството, важно за ДПС е и кой ще влезе в състава на Министерския съвет, който ще излъчи "Има такъв народ". От партията на Слави Трифонов обаче са категорични, че няма да обсъждат кадрите, които ще предложат за него.
Това стана ясно днес след среща между двете партии в парламента. Тя бе последната от консултациите, които "Има такъв народ" провежда с политическите партии за приоритетите на евентуално тяхно бъдещо правителство.
"Персоналният състав на кабинета също е от значение за нас. Като категорично заявихме, че ние няма да предлагаме, и не държим, и не искаме да предлагаме министри. Но персоналният състав също е от значение", коментира след срещата между ръководствата на двете партии лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.
"Слушахме идеите на ИТН за техните приоритети. Повечето от идеите ни съвпадат. Безусловно имаме и различия, но ние от наша страна заявихме, че безусловна подкрепа няма. Едно неотменимо условие посочихме, а това е възстановяването на нормалността в политиката и демокрацията. Което за нас означава Народното събрание да заеме мястото си според конституцията и държавният апарат да не се ползва като бухалка срещу гражданите и бизнеса. А напротив - той да функционира съгласно конституцията и законите в страната, в услуга на хората и за създаване на добръ бизнес среда, добър бизнес климат. Това ни беше условие, което няма как да се откажем от него, за да има каквато и да е подкрепа", коментира Карадайъ.
Не сме водили такъв диалог. Не искахме, не сме и поискали подкрепа за такъв кабинет. Просто изложихме нашите приоритети, каза обаче шефът на депутатите от ИТН Тошко Йорданов.
Всъщност ние просто изложихме вижданията си за програма, приоритети и краткосрочни и дългосрочни цели. След което представителите на ДПС направиха същото, уточни той.
Сега, всички партии освен ГЕРБ, биха казали, че са "за" съдебна реформа. Те казаха, че за тях персоните и личностите в евентуалния кабинет са важни, но ние уточнихме, че това е наша персонална отговорност и няма да вземаме съвети от никого, нито ще позволим на някого да ни казва кои да са хората. Така че тук бяхме пределно ясни. Те, когато бъде представен кабинет, като партия ще си преценят харесват ли им или не, и след това ще си преценят. Но пак повтарям - подкрепа от тях не сме търсили. Нито те са ни предлагали хора, нито да ни бяха предложили, ние щяхме да я приемем.
25.07.2021, 15:09 часа
886 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha