МЗ прекрати договора за детска болница с "Главболгарстрой"

МЗ прекрати договора за детска болница с "Главболгарстрой" Министерство на здравеопазването се престраши да прекрати договора за играждане на нова детска болница с консорциума около строителната компания "Главболгарстрой". Министерството е дало изрични указания на специално създадената държавна фирма за управление на проекта "Здравна инвестиционна компания за детска болница" договорът да бъде прекратен, като се спрат и всички свързани с него процедури за независим строителен надзор и инвеститорски контрол. От МЗ изтъкват като аргумент невъзможността на това място да има толкова висока сграда като предвидения за реконструкция незавършен строеж в кампуса на Медицинска академия.
Според подробния устройствен план на този терен може да бъде изградена сграда с максимална височина от 20 метра. В същото време съществуващата на мястото конкрукция е на 12 етажа. Единственият вариант старото скеле да се реконструира при спазване на закона е да се разрушат голяма част от съществуващите етажи. Възложената на "Главболгарстрой" обществена поръчка - за реконструкция на старото скеле чрез инженеринг, в нито един момент не е предвиждало бутане на етажи. В същото време заради продължаващи протести на граждани, лекари и архитекти бившият премиер Бойко Борисов разпореди старата конструкция да се събори и да се изгради изцяло нова болница. Месеци наред институциите твърдяха, че това изцяло ново задание може да се изпълни на база вече сключения договор с "Главболгарстрой" за съвсем други дейности.
Въпреки явното противоречие в предмета на поръчката и новото задание Министерство на здравеопазването не е поело отговорност да прекратява договора с такова основание, а се е "закачило" за становището на служебния министър на регионалното развитие Виолета Комитова.
"На фона на дълъг спор през 2021 г. идват при мен всички участници и ми съобщават, че от 6 месеца очакват от МРРБ да им съдейства да изготвят подробен устройствен план, в който старата сграда съществува като такава. В правния мир, по смисъла на Закона за устройство на територията и по смисъла на влезлия в сила през 2011 г. подробен устройствен план, няма как в действащ план да се появи стара сграда, несъответстваща на устройствените норми", коментира Комитова.
От инициативния комитет "За истинска детска болница" поздравиха служебното правителство за заетата позиция и обявиха, че очакват бъдещото изграждане на болница да бъде по всички правила.
"Очакваме подробен анализ за нуждите на детското здравеопазване и открит международен конкурс за изготвяне на проект на болницата", изтъкват от инициативата.
Това при всички случаи ще забави проекта - един от аргумент на бившето ръководство на МЗ да настоява договорът с "Главболгарстрой" за 78 млн. без ДДС да продължи да се изпълнява. 
26.07.2021, 09:55 часа
501 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha