Празник е! Красиви имена черпят днес

Празник е! Красиви имена черпят днес

На 27 юли в православния календар се чества Св. великомъченик Пантелеймон. Заради вярата си той е бил подложен на жестоки мъчения и през 305 г. е посечен с нож от хората на император Максимилиян.
Св. Панталеймон бил от град Никомидия (дн. Измит на азиатския бряг на Мраморно море, Турция). Според житието му той бил отначало езичник и носел името Панталеон (от гръцки - Лъв във всичко), а когато се покръстил, приел името Пантелеймон (от гръцки - Всемилостив). Бил ученик на знаменития тогава лекар Евфросин и станал после придворен лекар на император Максимиан, който обаче заповядал да го съсекат, защото отказал да се поклони на езическите богове. Част от мощите на светеца се пазят в светогорския руски манастир "Св. Панталеймон".
Още в Първата българска държава почитта към св. Пантелеймон е била голяма. Това показват двата манастира, носещи неговото име в Преслав и в Охрид, където били създадени също медицински школи и лечебници.
В София паметта на светеца се чества като храмов празник в кварталната църква в Бояна. Също така на няколко места в страната има храмове и параклиси в негова чест, а също и манастири: Присовският край Велико Търново, Обидимският, недалеч от Добринище, и манастирчето край Смолян. Втори храмов празник има и светата обител "Св. Богородица - Живоприемни източник", над Гоце Делчев, Неврокопска епархия, посветен на Св. Пантелеймон. Манастирът е женски и през последните години в следствие на неуморните усилия на игуменката сестра София претърпя сериозно развитие.

Народът ни нарича този празник Пантелей пътник и Воден Пантелей
Воден Пантелей е свързан с поверието, че светецът св. Пантелеймон, на когото е наречен празникът, е господар на силните поройни дъждове и наводненията. Слепи и болни посещават лековити извори и обричат курбани за здраве.Жените не трябва да подхващат никаква работа на този ден, защото в противен случай ще се случат лоши работи и някой от семейството ще се разболее. Едно от най-разпространените вярвания, свързани с този ден, е че на св. Пантелей лястовиците и щъркелите отлитат за топлите страни или "се събират да пътуват". На много места св. Пантелей се празнува за предпазване от буря, от наводнение, като разправят случки от своя живот и от живота на бащи, дядовци и баби, според които добитък, хора, къщи са били отнасяни или наводнявани, след като пострадалите не са зачели светеца.
На този ден имен ден празнуватМилчо, Милчена, Милен, Милена, Милетин, Милица, Мирена, Милина, Миленко, Добри, Добрин, Добриян, Добра, Добрина, Добринка, Добрияна, Пантелей, Панчо, Панто, Панка

27.07.2021, 08:37 часа
1731 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha