Добра реколта от ечемик и пшеница отчитат във Видинско

Добра реколта от ечемик и пшеница отчитат във Видинско С по-добри резултати от миналата година завършва жътвената кампания във Видинска област, съобщи председателят на Видинския съюз на зърнопроизводителите Жечко Андрейнски.
Реколтата варира от 500 до 700 кг при пшеницата и от 600 до 700 кг от декар при ечемика.
"Добивите в регионите са различни, но може да се каже, че са около 500-600 кг в по-високите райони, 600-700 кг да речем в Ново село, Брегово при пшеницата. При ечемика добивите са 600-700 кг. По-добри са резултатите според мен като цяло. Много неравномерно разпределени валежи не дадоха възможност да се получи максимумът от пшеницата, съответно затрудниха сериозно и пролетниците. Така че при тях се очакват недобри резултати." 
Горещините и засушаването се отразяват неблагоприятно върху развитието на пролетниците. Напояването е основен проблем, който трябва да бъде решен, обясни още Жечко Андрейнски.
"В момента са 37-39 градуса навън, дъждове не се очакват, евентуално средата на август, ако има някакви дъждове, а може да бъдат и бури. Стигаме до основния проблем  - напояването. Между другото в плана за развитие отнеха тези 800 млн. лева, които трябваше да дадат за изграждане и поддържане на напоителните системи, и това за нас, земеделците е сериозен проблем.", заяви той.
Заради неблагоприятните метеорологични условия земеделските производители не очакват добра реколта от слънчоглед и царевица в региона.
01.08.2021, 14:44 часа
840 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha